Drikker du den mousserende vin, Prosecco? Så kan det snart være fortid

Forbrug

06/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Den populære mousserende drik kan forsvinde fra butikshylder på grund af klimaændringer. Det advarer forskere.

Enhver, der nyder et glas Prosecco på en aften ude, er blevet advaret om, at deres yndlingsdrik måske ikke er tilgængelig meget længere. Den populære mousserende drik kan snart blive udryddet af klimaændringer, advarer forskere.

Bjergskråninger, hvor drikken produceres, er meget udsatte for jorderosion og tørke, ifølge eksperter. Det samme gælder for andre alkoholholdige drikkevarer som Burgundy, Grand Cru og Cabernet Sauvignon.

En undersøgelse udført af University of Padova i Italien sigtede mod at belyse den miljøskade, der forårsages i vinmarkerne. Jorden i bjergvinmarkerne er normalt tynd og eroderet, og vinstokkene vokser nærmest i fast klippe. Udbyttet fra vinmarken er lille.

I millioner af år har erosion transporteret jord og vand nedad, og det er ideelt for druer, der sender deres rødder dybt for at finde vand. Bjergjord fører også til små druer - som blåbær.

Små druer har en højere forhold mellem skind og saft. Fordi så meget aroma, smag og tannin er indeholdt i skindene, har bjergvine ofte intense smagsoplevelser og for rødvine, rigelig tannin og dermed betydelig struktur.

De er også de mest vanskelige at vedligeholde og findes i bjergskråningerne i Italien, Portugal og Spanien. Bønder og forskere skal arbejde sammen for at redde nogle af verdens mest fejrede vine, siger det italienske hold.

Hovedforfatteren til studiet, Dr. Paolo Tarolli, sagde: "Risikoen er ikke kun at miste et landbrugsprodukt eller se et landskab ændre sig og påvirke den lokale økonomi negativt.

Bjergvinmarker får masser af sol på grund af deres højde - fra tidlig om morgenen, og de er normalt en del køligere.

Druerne bades i lysstyrke, men de bager ikke i varme, hvilket giver den endelige vin balance og en følelse af friskhed.

De helt store trusler

Studiet siger, at dårlig jord og mindre regn er de største trusler mod industrien. De nævner også flere betydelige socioøkonomiske barrierer. Dr. Tarolli fortæller: "Det sidste halve århundrede har været præget af landflugt og en gradvis opgivelse af bjerglandskaber. Den nye generation er uvillig til at fortsætte med at arbejde under ekstreme forhold, hvis økonomiske fordele er ubetydelige."

Bjergvinmarker er dyre at dyrke. Hvert stykke arbejde - fra at plante en vinstok til at høste druerne - er langsomt og omhyggeligt og skal normalt udføres manuelt, da de fleste traktorer og mekaniske høstmaskiner ikke kan klare stejle stigninger.

De er også en del af en større 'polyculture', der ofte er omgivet af skove og andre typer vegetation samt dyreliv. Den voksende popularitet af Prosecco kommer med en enorm mængde jorderosion på stejle skråninger.

Forskerne foreslår strategiske kommunikationer designet til at forene videnskabsfolk, bønder og forbrugere for at finde løsninger som integrerede små vandopsamlingsanlæg for at forhindre afstrømning.

De understreger også vigtigheden af at oplyse unge om fordelene ved landlige samfund, bevare kulturarv, leve i ligevægt med miljøet og bæredygtigt landbrug.