Danmarks Statisik: Her er de dyreste (og billigste) lande i Europa

Forbrug

30/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Brugbar viden, hvis man ikke helt har destinationen for sommerferien på plads endnu.

Mange har nok allerede styr på sommerferieplanerne, men har du endnu ikke besluttet, hvor rejsen går hen, er der en del penge at spare, afhængigt af hvor du pakker din kuffert ud henne.

Ser man på prisniveauet på tværs af lande, er Rumænien det billigste land i EU at rejse til, når man kommer fra Danmark. Her var husholdningernes endelige forbrug, der i denne artikel er målestok for prisniveauet i et givent land, i Rumænien 40 procent af det beløb, en dansk husholdning brugte i 2022.

Det vil sige, at for hver 100 kroneseddel en dansk husholdning har brugt, har en rumænsk brugt 40 kr.

Næstefter Rumænien følger Bulgarien, hvor udgifterne til husholdningernes forbrug var på 41 procent af den danske, og Polen, hvor de var 43 procent så store.

”Generelt er det i landene i det østlige Europa, du kommer længst for dine penge. Omvendt er de dyreste destinationer Irland, Luxembourg og Finland, når man ser bort fra Danmark. Danmark er nemlig sammen med Irland de to dyreste lande i EU,” siger Zdravka Bosanac, specialkonsulent i Danmarks Statistik, der har lavet sammenligningen.

I Irland ligger prisniveauet for husholdningernes endelige forbrug på samme niveau som i Danmark, mens det i Luxembourg og Finland er på henholdsvis 95 procent og 88 procent af det danske.

Især transporttjenester såsom offentlig transport og alkohol trækker op i prisen for turister i Irland og Finland, mens fødevarerne er den dyreste varegruppe for turister i Luxembourg.

Grafik: Danmarks Statistik, kilde: Eurostat

Billig transport og overnatning

Uanset om du planlægger en familieferie, en festtur med vennerne eller en ferie med masser af god mad, komfortabel søvn og museumsbesøg, rammer du plet med både Rumænien, Bulgarien og Polen.

Restauranter og hoteller koster nemlig henholdsvis 39, 32 og 49 procent af det, de koster herhjemme. Fritid og kultur koster også under det halve af i Danmark i alle tre lande.

Drikker du alkohol på dine rejser, vil dine drinks i Rumænien, Bulgarien og Polen være med til at trække sommerferieudgifterne op i forhold til hotel, restauranter og kulturattraktioner. Det er dog stadig billigere at få et glas vin til maden i de tre lande end i Danmark med en pris på henholdsvis 62, 67 og 64 proce t af den danske for alkohol.

Det kan bedst betale sig at shoppe i Bulgarien af de tre lande. Her skal du kun skal betale 60 procent af prisen i Danmark for eksempelvis tøj og sko.

Du kommer rundt i alle tre lande med offentlig transport, som koster omkring det halve eller mindre end i Danmark.

Turen går til… Danmark

Kigger man på den danske befolknings feriemønster, er den foretrukne destination dog Danmark. Her blev det i juli 2022 til 4,8 mio. overnatninger på hoteller, feriecentre osv., men eksklusiv lystbådehavne og feriehuse. Tager man disse to overnatningstyper med, løb det op i 6,7 mio. overnatninger i juli sidste år.

”Selvom de fleste bliver i Danmark, kan det godt svare sig for pengepungen at rejse ud, for Danmark ligger 44 procent over EU-gennemsnittet i husholdningernes endelige forbrug. Restauranter og hoteller ligger 56 procent over EU-gennemsnittet, mens fritid og kultur er 41 procent over gennemsnittet,” siger Zdravka Bosanac.

Mange danskere rejser da også ud af landet, og tager man et kig på, hvor de foretrækker at tage på sommerferie uden for den danske grænse i Europa, går turen oftest til Italien.

”Danskere står for mere end 1 mio. overnatninger i Italien på en gennemsnitlig juli måned, hvor COVID-19 ikke påvirker turismen. Herefter følger Tyskland og Spanien, som begge normalt tiltrækker danske turister til mere end en halv million overnatninger hver i løbet af juli, som er den travleste sommerferieperiode,” siger Nanna Nikander Nonboe-Nygaard, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

I Italien, Tyskland og Spanien er husholdningernes endelige forbrug henholdsvis 69, 75 og 67 procent af den danske, hvilket også gør dem til nogle af de billigere feriedestinationer.