Alkoholforbrug blandt danskere: De 5 typer af alkoholikere

Forbrug

10/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Måske har du eller en, du kender, svært ved at skære ned på alkoholen oven på julemåneden? Læs her om, hvordan du genkender de fem forskellige typer af alkoholikere.

Alkohol er en integreret del af mange danskere liv, men hvornår krydser grænsen mellem socialt forbrug og afhængighed? Der findes forskellige typer af alkoholikere, og det er vigtigt at forstå, hvornår alkoholforbruget bliver problematisk. Her er et kig på de fem typer af alkoholikere og tegn på, at du kunne være i risikozonen.

1. Kronisk svær alkoholiker

Denne type er ofte middelaldrende mænd, der begyndte at drikke i en ung alder. De har ofte problemer med at fungere i dagligdagen, kan miste deres hjem og familie og lide af flere helbredsproblemer.

Denne gruppe kan også have en familiehistorie med alkoholmisbrug og samtidige psykiske lidelser.

2. Funktionel alkoholiker

En funktionel alkoholiker er afhængig af alkohol, men formår stadig at fungere effektivt i deres daglige liv. De kan opretholde et job og en familierolle.

Tegn på problemer kan inkludere trang til alkohol, drikke i stedet for at spise og upassende adfærd under indflydelse.

3. Ung alkoholiker

Disse er typisk omkring 24 år og har kæmpet med alkoholafhængighed, siden de var omkring 20. De drikker måske ikke så ofte, men når de gør, er det i et bingemønster.

Denne gruppe har sjældent en familiehistorie med afhængighed og søger sjældent hjælp for deres alkoholmisbrug.

4. Ung antisocial alkoholiker

Denne gruppe begynder typisk at kæmpe med afhængighed tidligere end andre typer. Omkring halvdelen har en familiehistorie med alkoholisme, og mange kæmper også med antisocial personlighedsforstyrrelse.

5. Familieskabt alkoholiker

De begynder ofte at drikke i nærheden af ungdomsårene, men kæmper typisk ikke med alkoholrelaterede problemer før i midten af 30'erne. De har ofte en familieforbindelse til alkoholisme.

Forebyggelse og behandling

Hvis du er bekymret for dit alkoholforbrug, er det en god idé at tale med en læge. De kan tilbyde rådgivning og støtte til, hvordan du kan håndtere dine drikkevaner og sikkert skære ned. Det kan involvere rådgivning, medicin eller detox-tjenester. Der er også mange velgørenhedsorganisationer og støttegrupper, du kan deltage i eller tale med.

Det er essentielt for danskere at være opmærksomme på deres alkoholforbrug, især i en kultur, hvor socialt drikkeri er udbredt. Ved at forstå forskellige typer af alkoholisme og være opmærksom på tegnene, kan man tage skridt mod et sundere forhold til alkohol.

Kilde: The Sun