WHO advarer: Pandemien er ikke slut

corona

03/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Selvom vi alle sammen er desperate efter at se en ende på den, kan eksperter konkludere, at COVID-19 pandemien stadig er en global sundhedsmæssig krise. Men de håber på snart at se et skift.

COVID fortsætter med at dræbe

”I løbet af de sidste 8 uger har mere end 170.000 mennesker mistet livet til COVID-19,” siger WHO generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus til en pressekonference. ”Og det er kun de rapporterede dødsfald. Vi ved, at det rigtige antal er meget højere.”

Til deres seneste møde konkludere WHOs IHR Emergency Committee, at ”selvom det er meget usandsynligt, at vi kan fjerne denne virus helt fra menneske- og dyrebefolkningen, er det muligt at nedsætte dens voldsomme indvirkning på sygelighed og dødelighed og bør fortsat være et prioriteret mål.” 

Sundhedssystemet kæmper

Komitéen noterer, at sundhedssystemer fortsat kæmper med at håndtere de nuværende niveauer af COVID-19 oven i andre sygdomme. Pandemien har kun forværret den globale mangel på sundhedspersonale.

Men den virkelighed, som vores sundhedspersonale stadig står over for, afspejles ikke i den generelle befolknings handlinger med reduktioner i test og rapportering globalt, hvilket fremhæver en af ​​de største aktuelle udfordringer: folk er trætte af at følge anbefalinger, som beskytter os selv og andre mod virussen. Det påvirker også ledere og eksperter.

"Undervurder ikke denne virus"

På trods af disse vedvarende problemer har mange lande, inklusive USA, allerede – eller planlægger at snart – nedlukke deres krise-sundhedsplejeprogrammer, hvilket vil udsætte patienter for stigende omkostninger til behandlinger. USA oplever i øjeblikket omkring 500 rapporterede daglige dødsfald som følge af virussen.

"Mit budskab er klart: Undervurder ikke denne virus," advarer Tedros. "Den har og vil fortsætte med at overraske os, og den vil fortsætte med at dræbe, medmindre vi gør mere for at skaffe sundhedsværktøjer til mennesker, der har brug for dem, og for at gøre en omfattende indsats til at tackle misinformation."