En fossilbil kører nogenlunde lige langt, uanset årstiden. Anderledes forholder det sig for mange elbiler, der har svært ved at leve op til producenternes løfter, når vinteren banker på døren.
Rækkevidden beregnes efter den såkaldte WLTP-norm, som er en standardiseret test udført i en testbænk og på veje ved 23 grader. WLTP-testen er imidlertid designet til at teste fossilbiler og egner sig ikke særligt godt til at teste elbiler.
Ifølge John Gantzhorn, teknisk chef hos Applus+ Bilsyn, er det især batteriets kemi, der påvirkes af vinterkulden.
"Litium-ion-batterier fungerer optimalt ved moderate temperaturer. Når temperaturen falder, sænkes de kemiske processer, hvilket mindsker batteriets kapacitet. Det betyder, at batteriet både lagrer og leverer energi mindre effektivt end under varmere forhold", forklarer han.
Derudover har elbilens energiforbrug stor betydning. Om vinteren bruges mere energi på at opvarme kabinen – især hvis bilen ikke har en energieffektiv varmepumpe – samt på at opvarme sæder og batteriet. Dette reducerer den energi, der ellers kunne have været brugt til at drive bilen fremad.
Luft og rullemodstand
Også luften og valget af dæk har stor betydning. Når luften bliver kold, bliver den samtidig ”tykkere” og bilen skal bruge flere kræfter på at køre igennem den.
Om vinteren skifter de fleste bilister til vinterdæk, hvilket også påvirker rækkevidden. Vinterdæk har nemlig et grovere mønster end sommerdæk, hvilket øger rullemodstanden og forbruger mere energi.
40 % lavere rækkevidde om vinteren
Morten Asmussen fra Frederiksberg valgte i 2021 at udskifte sin trofaste Mercedes-Benz C220d fra 2017 med en ny VW ID.4 GTX til sin pendlerrute mellem Ringsted og København. Et bilskifte, der i starten krævede tilvænning:
“Vi vidste godt, at rækkevidden på ID.4’eren ville være mindre end på vores Mercedes, som på en god dag kunne køre mere end 1000 km på en tankfuld diesel. ID.4’eren stod oplyst til 499 km, så vidt jeg husker, men om vinteren kørte den ikke mere end 300 km.“
Den rutinerede pendler har et par fif til at tackle elbilens svingende rækkevidde. Det handler om at ændre sin kørestil og planlægge ladestop på vejen:
“Vi har vænnet os til at køre med 110 km/t på motorvejen, max 120 km/t, hvis vi har travlt, selv steder, hvor man må køre 130 km/t.“
ID.4’eren har fået repareret batteriet én gang på garanti og fungerer fint, men Morten Asmussen er nysgerrig på, hvordan pendlerlivet har påvirket elbilen, der kører omkring 25.000 km om året.
Derfor har bilen nu tjekket ind hos Applus+ Bilsyn i Taastrup, som er en af kædens mange synshaller, der tilbyder en såkaldt Batteriattest. På 20 minutter kan testen afsløre, om batteriet er i god eller dårlig stand.
Elektronisk „sladrehank” kigger i batteriets journal
På liften sætter Applus+ teknikeren et elektronisk diagnoseværktøj fra specialisten Aviloo i bilens OBD-stik. Værktøjet identificerer bilen ud fra stelnummeret, henter referencedata fra en cloud-baseret database – og går i gang med at analysere en række parametre som det samlede energiforbrug, antallet af opladninger og fulde cyklusser, forskelle i temperatur og spænding på battericellerne, kørselsadfærd med mere.
Analysen giver en Aviloo-score fra 0 til 100 og aflæser også det såkaldte "State of Health" (batteriets sundhedstilstand), der giver et estimat på restkapaciteten.
Folkevogn i overraskende god form
Fire år med masser af kilometer på motorvejen har ikke påvirket den grå ID.4 GTX synderligt. Den klarer sig med en flot Aviloo-score på 94/100 og et State of Health-tal på 94 %, til trods for at bilen har kørt 75.000 km og ofte bliver ladet op til 100 %.
Resultatet overføres til et dokument, der både sendes online som mail og printes ud til kunden, så det kan opbevares i handskerummet ved siden af servicebogen.
Batteriattest giver sikkerhed
“En Batteriattest fra Applus+ Bilsyn giver ro i maven, hvis man overvejer at købe en brugt elbil, men frygter fejl på det kostbare højspændingsbatteri. Den kan også bruges som løftestang i en garantisag, hvis man ejer en defekt elbil og gerne vil stå stærkest muligt, når man klager til forhandleren“, lyder det fra John Gantzhorn.
Han har også et par tips til, hvordan man klemmer flest mulige kilometer ud af elbilen i vintermånederne:
Forvarm bilen: Brug en app til at forvarme kabinen, mens bilen stadig er tilsluttet en lader.
Kør roligt: En blid kørestil reducerer energiforbruget. Slip speederen og motorbrems op til stop i stedet for at træde på bremsepedalen – det "ruller" energi tilbage på batteriet.
Læs trafikken: Kig frem og forudse de andre bilister, på denne måde kan du trille længere og undgå unødige opbremsninger
Begræns brug af varme: Hvis bilen ikke kan varmes op hjemmefra, så brug sædevarme og ratvarme i stedet for kabineopvarmning for at spare energi.
Planlæg ladning: Hold batteriniveauet mellem 20 % og 80 %. Her lader elbiler typisk hurtigst op. Over 80 % falder ladehastigheden markant.