Ny rapport: 58 procent vil have forbud mod at gøre i hånden

Bil og motor

08/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Foretrækker du at gøre det selv eller i en hal?

I takt med, at dagene bliver længere, temperaturerne stiger, og træer og blomster sender deres pollen ud i luften omkring os, er der mange ting, der skal klares.

Ikke mindst i haven, hvor mange knokler på livet løs for at gøre den grønne oase klar til sommeren, men også for de mange bilejere landet over.

For efter en vinter med slud, sne og salt på vejene, er det for alvor tid til at få bilen til at skinne, når man alligevel også har fået skiftet til sommerdæk - og mange vælger at vaske bilen i hånden i stedet for i en vaskehal.

Men spørgsmålet er, om det skal være forbudt for miljøets skyld.

En ny rapport fra Sverige med det ganske sigende navn Big Car Wash Report 2024 viser nemlig, at hele 58 procent af svenskere ønsker at gøre det decideret forbudt at vaske bilen derhjemme.

Et forbud, der allerede er indført i flere svenske kommuner, hvis det sker på steder uden de rette filtreringsforhold. Bødestraffen er 10.000 svenske kroner, hvilket svarer til knap 6400 danske kroner.

Politisk ønske

Allerede i 2015 var Radikale Venstre faktisk fremme med et forslag om at forbyde bilvask i hånden.

"Jeg troede faktisk allerede, at det var ulovligt," sagde det tidligere folketingsmedlem og miljøordfører Lone Loklindt (R) til TV2 i 2015.

Miljøstyrelsen afviste dog i den omgang kategorisk at forbyde bilvask i hånden. Argumentet lød, at danskerne generelt er opmærksomme på ikke at hælde skadelige stoffer i afløbet.

Det er altså ikke direkte ulovligt at håndvaske bilen herhjemme, men i lighed med Sverige kan der stadig være lokale forbud. Det er typisk i forbindelse med nybyggerier, at enkelte lokalplaner forlanger særligt indrettede områder til formålet.