Nu skal det gøres: Autohjælp med advarsel til danske bilister

Bil og motor

10/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vær forberedt på, der kan være lang ventetid.

Vintersæsonens glatte veje kan komme, før man forventer det. Allerede når temperaturen dykker under syv grader, mister sommerdækkene en del af deres køre- og bremseevne.

"Mange tror, at det er tids nok at skifte til vinterdæk, når vi får sne og nattefrost. Men vi anbefaler, at man skifter nu," siger vagtcentralchef Anette Bjørn Juncher, SOS Dansk Autohjælp.

Gode dæk, der svarer til sæsonen, mindsker risikoen for uheld. Vinterdæk er lavet af blødere gummi, der sikrer bedre vejgreb og bremseevne.

"Det er ikke kun i sne og slud, at vinterdæk giver god mening – vinterdæk giver også bedre vejgreb og bremseevne på våde og kolde vejbaner, som vi ser lige nu," siger Anette Bjørn Juncher.

Genbruger man vinterdæk fra sidste år, er det vigtigt at tjekke kvaliteten. Gummiet må ikke være mørnet, og dækmønsteret må ikke være for slidt. SOS Dansk Autohjælp anbefaler et dækmønster på minimum tre millimeter.

Spar penge på det korrekte dæktryk

Efter monteringen af vinterdæk, er det en god ide at kontrollere dæktrykket. Er dæktrykket for højt eller lavt går det ud over bilens styre- og bremseevne.

Samtidig er der en økonomisk gevinst i at køre med det korrekte dæktryk: Man kan lægge op til 10 procent oveni bilens forbrug af brændstof, hvis dæktrykket er for lavt.

Oplysninger om det korrekte dæktryk til bilmærke og model findes oftest i enten instruktionsbogen eller ved fordøren i førersiden af bilen.

Når man har skiftet fra sommerdæk til vinterdæk, er det en god tommelfingerregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel.

Vær forberedt på ventetid

Hvis du ikke har det nødvendige udstyr til at skifte dækkene selve, kan du selvfølgelig få det gjort hos en mekaniker.

Her skal du dog være opmærksom på, at der kan være temmelig lang ventetid, nu hvor mange tusinde biliser vil have sat vinterdæk på.

Som eksempel kan undertegnede fortælle, at han fik sat vinterdæk på i mandags, men at han ringede for at få det gjort allerede tirsdag i sidste uge - der var altså seks dages ventetid.