Mange bilister glemmer grundlæggende regler: Kan du svare på disse 5 teori-spørgsmål?

Bil og motor

05/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Mange dumper denne prøve.

Mange ældre bilister husker stresset ved at tage køreprøven, men hvor godt husker du egentlig de basale teorispørgsmål fra dengang? En nylig undersøgelse viser overraskende resultater!

Det skriver Mirror

Bilister glemmer grundlæggende regler

Ifølge en undersøgelse foretaget af Independent Advisor Car Insurance har 88% af britiske bilister svært ved at svare korrekt på fem grundlæggende teorispørgsmål. Det viser sig, at over halvdelen ville dumpe deres teoriprøve, hvis de skulle tage den i dag.

"Det er chokerende, hvor hurtigt vi glemmer det grundlæggende, når først kørekortet er i hus," siger en talsperson fra Independent Advisor Car Insurance. "Hele 50% af bilisterne har ikke genopfrisket reglerne, siden de bestod deres køreprøve."

De fem spørgsmål, der driller de fleste

Her er et lille genopfriskningskursus med de spørgsmål, som flest falder igennem på: (Svarerne findes nederst i artiklen)

1. Hvad indikerer trekantede vejskilte?

2. Hvilke lygter bør du tænde, når du kører på motorvejen om natten, og der er andre biler foran dig?

3. Hvad er den tilladte hastighedsgrænse på motorvejen, hvis intet andet er angivet?

4. Hvilket tidsafstand skal der være mellem din bil og bilen foran dig, når du kører på en våd vej?

5. Hvad bør du gøre, hvis du pludselig skal bremse kraftigt på motorvejen?

Overraskende resultater blandt unge

Undersøgelsen afslørede også, at unge mellem 17 og 24 år havde større tendens til at fejle testen, med en ud af ti, der ikke fik et eneste spørgsmål rigtigt.

"Det er vigtigt at holde sig opdateret med trafikreglerne, ikke kun for at undgå bøder men for alles sikkerhed på vejen," tilføjer talspersonen.

Det anbefales, at alle bilister, uanset alder, regelmæssigt genopfrisker deres viden om trafikreglerne. Dette er især vigtigt nu, hvor der ses en stigning i antallet af faste bøder for trafikovertrædelser.

Svar

  1. Trekantede vejskilte er advarselsskilte, der varsler om potentielle farer på vejen forude, såsom fodgængerovergange, skarpe sving, børn eller dyr på vejen.

  2. Når du kører på motorvejen om natten og der er andre biler foran dig, bør du bruge nærlys for ikke at blænde de forankørende bilister.

  3. I Danmark er den generelle hastighedsgrænse på motorveje 130 km/t, medmindre andet er angivet.

  4. Det anbefales generelt at fordoble den normale sikkerhedsafstand på våde veje. En god tommelfingerregel er at bruge tre-sekunders-reglen under normale forhold og justere dette efter forholdene.

  5. Hvis du skal bremse kraftigt på motorvejen, er det vigtigt at aktivere dine advarselsblink hurtigt for at advare andre bilister om, at de skal være opmærksomme og muligvis også bremse.

Kilde: Mirror, Færdselsloven, Rådet for sikker trafik