Kan koste dig 1000 kroner i bøde: Har du styr på reglerne om lygtebom til bilen?

Bil og motor

27/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Hvis du nogensinde har cykler bag på bilen, bør du måske læse med her.

Kører du med cykleholder bag på bilen eller andet, der helt eller delvist dækker for lygter eller nummerplade? Så skal du have en såkaldt lygtebom og en ekstra nummerplade. Læs her, hvordan du får det.

Det skriver FDM

Ekstra nummerplade

Hvis din nummerplade og baglygter bliver blokeret af cykler eller andet du transporterer på bilen, skal du investere i en lygtebom og en ekstra nummerplade.

Den ekstra nummerplade kommer med øde tal og bogstaver og kan bestilles via Motorregistret. Det er dog ikke gratis, hvis man vil have en tredje nummerplade til sin bil koster det 110 kr.

Det er også vigtigt at være i god tid, da leveringstiden på en ekstra nummerplade er ca. 10.dage. 

Som udgangspunkt er du dækket af de danske regler, hvis du har cykler med til udlandet bag på bilen. Det betyder altså, at hvis du en lovlig lygtebom monteret, er der ingen problem. Der kan dog være enkelte lande, der har særregler. FDM anbefaler, at du orienterer dig om evt. særlige regler i de lande, du skal køre i.

Hvad er kravene til en lygtebom? 

En lygtebom findes i mange forskellige størrelser og kvaliteter. Når du skal investere i en, skal du være opmærksom på at lygterne og reflekserne på bommen overholder kravene til, hvor de skal være placeret på netop din bil.

Det betyder i praksis, at det næsten altid er bedre at købe en lygtebom der er for bred end en der er for smal.

Bøden for ikke at bruge lygtebom er 1.000 kr, og det er jo ærgerlige penge, når det nemt kan undgås.

Kravene til en lygtebom er, at bommen og reflekser maksimalt må være 40 cm. fra bilens yderste kant. Desuden skal lygtebommen være 35-90 cm. over vejbanen.

Bommen skal kunne fastgøres forsvarligt øverst og nederst, så den ikke flagrer rundt mens du kører i bilen.

Det er også vigtigt, at du kontrollerer blinklyset. De helt billige modeller kan nemlig have en tendens til at blinke modsat af det ønskede.