Har du en elbil? Så skal du vide dette omkring sommerdæk

Bil og motor

02/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ved at være på tide at finde dem frem.

Er der særlige hensyn at tage, når du skal købe sommerdæk til elbilen, og hvad skal du være særligt opmærksom på?

Tekniker Christian Jensen fra dækproducenten Bridgestone fortæller, at mange tror, at elbiler kræver dæk, der er specialfremstillet til el og har et EV-mærke, men det er ikke tilfældet.

"Flere dækproducenter mærker deres dæk med EV – som betyder egnet til elbiler (Electric Vehicle) – men så længe load og speed index samt størrelsen passer til bilen, kan alle dæk bruges. Dog er en god labelværdi (A-mærket) klart at foretrække. Det øger sikkerhed, rækkevidde og komfort," forklarer dækeksperten.

Dæklabel er et krav på alle dæk i Europa. Labelværdierne angiver, hvordan dækket klarer sig ved bremsning på våd vej, rullemodstand og udvendig støj (find det på siden af dækket).

Skal kunne bære bilens vægt

En elbil kan sagtens være 3-400 kg. tungere end benzin- og dieselbiler pga. batteripakken, så du skal selvfølgelig købe dæk, der kan klare den ekstra vægt.

Alle dæk har anført et belastningsindeks på siden (load index). Det er et lovkrav, at load index passer til bilen, og det angiver, hvor meget hvert enkelt dæk kan bære i kilo.

Det er vigtigt at vælge dæk, der har korrekt load index, hvis dækkene sammen med lufttrykket skal være stærke nok til at bære bilen.

Udover at udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis load index er for lavt, risikerer du, at forsikringen ikke dækker, hvis uheldet er ude, eller at bilen ikke bliver godkendt til syn.

Essentielt for din sikkerhed

Valg af dæk handler i høj grad om sikkerhed. Det er ikke noget nyt, at en dækentusiast som Christian Jensen betoner vigtigheden af kvalitetsdæk i forhold til bremselængde og generel sikkerhed. For et godt vejgreb afhænger af dækkene.

"Kombinationen af en glat vej og forkerte dæk kan være fatal, hvis bilen mister vejgrebet. Det gælder for alle biler, men bremselængden er markant længere ved tunge biler som fx el- og hybridbiler, når du ikke har vejgreb," påpeger Christian Jensen.

En tung bil kan bremse nøjagtig lige så godt som en let bil, bare dækkene er dimensioneret korrekt til bilen og samtidig har vejgreb. Men har dækkene nul vejgreb, får bilens vægt betydning for bremselængden.

"Derfor kan jeg ikke betone det nok, at du skal gå efter kvalitetsdæk med godt vejgreb, når du vælger sommerdæk til din elbil," siger Christian Jensen.

Har også betydning for rækkevidden

En af de største udfordringer ved at have elbil er stadig rækkevidden. Så alt, hvad du kan gøre for at øge bilens rækkevidde, tæller.

Lav rullemodstand reducerer strømforbruget. Det betyder længere rækkevidde på en batteriopladning. Her spiller valget af dæk også en rolle – det rigtige dæk kan gøre en forskel på mange kilometer.

Rullemodstanden finder du angivet i dækkets labelværdier på siden af dækket.