Fra i dag stiger antallet af trafikuheld med 10 % – dette kan du gøre for at sikre dig

Bil og motor

30/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Kørselsekspert advarer om, at vi med skiftet til vintertid går ind i en periode, hvor der er højere risiko for uheld på vejene. Han giver her en række tips til, hvordan du kan sikre dig at undgå at blive en del af statistikken.

Kørselsekspert, Chris Adams, udsender en sikkerhedsadvarsel forud for skiftet til vintertid denne weekend, som bringer mørkere aftener og potentielt farligere kørselsforhold med sig. Med urene, der går en time tilbage denne søndag (29. oktober) kl. 2 om morgenen, får danskerne en ekstra time i sengen, men også udfordringer på vejene.

Mørkere aftener, større udfordringer

Med indtræden af vintertid bliver dagene kortere og vejret koldere, hvilket ifølge Chris Adams, Group Operations Director ved Brindley Group, betyder, at det er absolut essentielt at være ekstra opmærksom på sikkerheden på vejene. Data fra en undersøgelse i 2022 antyder, at trafikuheld kan stige med op til 10 % i de to uger efter skiftet til vintertid, hvilket gør perioden særlig farlig for bilister, der pendler til og fra arbejde, skriver Daily Star.

Forberedelse er nøglen til sikker kørsel

Chris Adams understreger, at forberedelse er centralt for sikkert at navigere på vejene i mørkere og koldere dage. "Når vejene bliver glatte, har folk tendens til at køre langsommere. Derfor bør du sørge for at afsætte mere tid til dine ture, end du normalt ville," siger han. Det anbefales at tjekke lokale trafikopdateringer for lukkede veje, trafikpropper eller alternative ruter, du muligvis skal være opmærksom på, før du sætter dig bag rattet. Det er også vigtigt at forbedre synligheden for dig selv og andre bilister ved korrekt brug af dine lys.

Tjek bilen, før vinteren sætter ind

Chris anbefaler desuden, at bilister giver deres bil et grundigt tjek for at sikre, at den er i fuld funktionsdygtig stand. "Tjek dine dæk og husk at skifte til vinterdæk, før sneen er kommet, og se også om de er under den minimale mønsterdybde på 1,6 mm," rådgiver han. Det er også klogt at udskifte beskadigede eller slidte vinduesviskere, rense forlygterne og være opmærksom på eventuelle skurrende bremser.

Undgå vinterkørselshacks fra nettet

Sam Sheehan, en anden motorekspert, advarer også bilister mod at falde for fristende vinterkørselshacks, de måske støder på online. Han påpeger, at hældning af kogende vand på en forrude med frost kan forårsage revner i glasset, mens brug af en CD eller et kreditkort til at fjerne is fra din forrude kan ridse overfladen eller beskadige tætningerne omkring dine vinduer. I stedet bør du sørge for, at alle vinduer er fuldt renset for is ved hjælp af en isskraber eller afisningsmiddel, så du kan se alt omkring dig klart.

Med mørkere dage og koldere temperaturer forude er det vigtigt at tage disse eksperttips til efterretning for at sikre en sikker og problemfri kørsel i den kommende vintersæson.