Ejer du en Tesla? Så bryder du måske loven hver eneste dag uden at vide det

Bil og motor

04/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nu kræves der en afklaring om de særlige system.

Der kører tusindvis af Teslaer rundt på de danske veje, men faktisk risikerer ejere af den populære bilmodel at bryde loven ved bare at eje bilen.

Tesla har nemlig et avanceret videosystem. Sentry Mode hedder det, og det holder øje med, hvad der sker rundt om bilen. Hele tiden. Også, når den er parkeret.

Hvis der sker noget, begynder bilen automatisk at optage, og det er her, Tesla-ejere risikerer at bryde loven:

For det er nemlig forbudt for private at overvåge offentligt tilgængelige steder.

Kigger stadig på det

Nu undrer du dig måske over, at jeg skriver, at man risikerer at begå en forbrydelse, når det nu står sort på hvidt i loven, at private ikke må overvåge. Men forklaringen på brugen af ordet "måske" i denne sammenhæng er, at der faktisk stadig er usikkerhed om, hvorvidt Sentry Mode faktisk er et lovbrud.

Tilbage i februar 2023 bad FDM (bilejernes organisation) Datatilsynet om at tage stilling til, om det famøse system faktisk er lovligt i Danmark.

For loven siger, at det er ulovligt for private at overvåge "alle offentlige steder, der bliver brugt til almindelig færdsel" - og det må man jo sige, at områder som fortov er.

Til TV 2 Kosmopol fortæller chefkonsulent i FDM, Dennis Lange, at Datatilsynet dengang svarede, at man ville kigge på sagen, men der er altså ikke kommet en endelig afklaring.

Også problem i andre lande

Tesla findes jo ikke kun i Danmark, og spørgsmålet om Sentry Modes lovlighed har da også været oppe og vende uden for landets grænser.

For eksempel har særligt det hollandske datatilsyn været efter Tesla og krævet, at systemet bliver bedre til at advare forbipasserende om, at de bliver overvåget, ligesom datatilsynet også kræver, at overvågningen bliver mindre massiv.

Dengang lovede Tesla, at systemet ville blive opdateret, så det fremover kun var, hvis man rørte ved bilen, den ville begynde at optage (hidtil havde det været sådan, at man bare skulle være i nærheden af bilen).

Men der er flere historier fremme om, at Teslaer altså stadig optager forbipasserende, selvom de ikke har rørt ved bilen, og det fører videre til spørgsmålet om, hvorvidt opdateringen ikke virkede, eller om Tesla helt bevidst har løjet om, hvad de ville gøre.

Ingen kommentarer fra Tesla

TV 2 Kosmopol har skrevet til Tesla og spurgt, hvad de siger til, at deres videosystem er på kant med dansk lovgivning.

Mediet har ligeledes spurgt bilproducenten, hvad de siger til, at den opdatering, de lovede de hollandske myndigheder at komme med, tilsyneladende ikke virker.

Men Tesla er ikke vendt tilbage på TV 2 Kosmopols henvendelser.