Det kan sætte sommerhuset i brand: Sikkerhedsstyrelsen advarer

Bil og motor

08/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du skal holde dig inden for grænserne!

Det kan godt være, at vejret ikke ligefrem skriger sommer, men ikke desto mindre drager tusindvis af danskere både sydover og i sommerhuse i disse uger - vi skal jo have enten noget sol ved poolen eller i hvert fald et afbræk fra hverdagen!

For mange er det måske første gang, de skal på kør-selv-ferie i en elbil, og det skaber nogle nye udfordringer, da der er mange, der ikke har fået en ladeboks installeret i det sommerhus, de skal tilbringe den næste tid i.

Det gør, at mange tyer til "mormor-opladeren", hvor man kan lade elbilen op via en god, gammeldags stikkontakt.

Det er da også praktisk, men det er ikke helt ufarligt. I hvert fald ikke, hvis du har valgt at "pimpe" din oplader, så bilen kan lade hurtigere op.

Kan sætte huset i brand

I et opslag på Facebook skriver Sikkerhedsstyrelsen således, at man netop skal lade være med at "pimpe" sin mormor-oplader.

Din mormor-oplader bør nemlig kun trække de maksimalt tilladte 6 ampere fra stikkontakten, også selvom det betyder, at bilen måske ikke bliver ladt helt op i løbet af natten.

"Men sikkerhedsstyrelsen fraråder af brandhensyn, at du lader op med større belastning. Almindelige husholdningsstikkontakter kan klare gentagne langvarige belastninger på 6 ampere, men der kan altså være brandfare over denne grænse."

Derudover advarer Sikkerhedsstyrelsen om, at man altid skal passe på med ledninger, som hænger ud i luften - og at man skal lade være med at hænge eller lægge ledningen, hvor børn bevæger sig.