Benzin til 26 kroner: Her kan nye krav få brændstofpriserne til at eksplodere

Bil og motor

06/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er godt nok en stigning, der er til at tage og føle på!

Elbiler bliver mere og mere populære blandt forbrugerne, og det kan der være en særlig god grund til nu. 

Selvom det har været fremme i et stykke tid efterhånden, så er det helt sikkert ikke alle, der har opfanget, at der er vilde prisstigninger på vej mod både benzin og diesel.

I 2027 vil prisen på benzin og diesel stige med som følge af implementeringen af et nyt CO₂-kvotesystem i EU. 

Dette er noget, som især kommer til at tage de svenske bilister med storm. 

Det skriver Carup.se.

EU-system træder i kraft

Det nye kapitel i EU's ambitiøse klimaindsats truer nemlig med at slå ned som en hammer på brændstofpriserne i Sverige.

Regeringen har slået fast, at fra 2027 vil den svenske hverdag blive påvirket af EU's nye emissionshandelssystem, ETS 2, som indfører gebyrer for emissionsrettigheder. Dette system, designet til at dæmpe klimaændringerne ved at gøre det dyrere at udlede CO2, vil medføre en direkte påvirkning på priserne ved benzinpumpen.

En talsmand for Brændstofoprøret, Peder Blohm Bokenhielm, bringer en dyster forudsigelse til bordet: "Brændstofprisen kan stige til op mod 40 SEK per liter, (svarende til 26 kroner)" et scenarie, der maler et billede af dybtgående økonomisk indvirkning for den svenske bilist.

Denne udvikling kommer på hælene af en nedsættelse af reduktionspligten, som for et kort øjeblik gav håb om billigere brændstofpriser. Men denne glæde ser ud til at blive kortvarig, da ETS 2-lovgivningen, en hidtil overset EU-regel, træder i kraft. 

Danskerne slipper billigt

Mens det stadig er uklart, præcis hvilken økonomisk byrde dette vil lægge på den almindelige svensker, begynder advarslerne at lyde højere.

I hjertet af denne voksende uro står Fuel Rebellion og dets 562.000 medlemmer, en bevægelse, der har kæmpet en længere kamp mod stigende brændstofpriser og tvivlsomme klimatiltag.

"Vi har haft møder med repræsentanter i brændstofbranchen, som mener, at prisen kan ende på op mod 40 SEK per liter i 2027-2028, når EU har indført systemet med emissionsrettigheder i ETS2," siger Blohm Bokenhielm, hvis ord nu genlyder som en varselsklokke for det svenske samfund.

Men det er ikke kun svenskerne, som bliver ramt af denne nye EU-regel.

I 2027 vil prisen på benzin og diesel i Danmark stige med omtrent én krone per liter.