Undgå kvælvning af græsplænen: Slå den på de rigtige tidspunkter

22/03/2023

Skrevet af Emil B.

Mange hjemmegartnere er ivrige efter at komme ud i haven for at give den en god omgang kærlighed i form af græsslåning. Men slår du den på forkerte tidspunkter, risikerer du at kvæle den.

Kig efter det gule og brune pletter

Det er meget sandsynligt, at din have ser dårligere ud efter måneder med koldt, vådt og blæsende vejr. Frost, sne, voldsom regn og kolde temperaturer kan nemlig efterlade nøgne og gule pletter på græsplæner.

Og efter de kolde vintermåneder er det sandsynligt, at din græsplæne kan lide af sygdommen sneskimmen – også kendt som fusarium-plaster. Denne sygdom opstår på de kolde græsplæner efter sne eller langvarigt koldt, vådt vejr.

Bemærk derfor de gule eller brune pletter på dit græs. 

Så ofte bør du slå den

Det kan være svært af vide hvor ofte, du bør slå din græsplæne. Som tommelfingerregel skal den normalt klippes ugentligt eller hver fjortende dag. Det er dog forskelligt afhængig af, hvor du bor i landet. 

Sam Jenkinson, marketingchef hos havebygningsspecialisten Tiger har fortalt, hvornår du skal begynde at slå din græsplæne efter vinteren, og hvornår du skal "undgå" at slå din græsplæne.

Han fortæller, at: "Når vi går ind i foråret, er det tid til at begynde at planlægge en plæneklipperutine. Ideelt set bør en haveplæne klippes mindst hver 14. dag fra marts til slutningen af ​​september for at holde græsset sundt og haver til at se pæne ud."

Med mere sol og de forventede aprilbyger her i Danmark har græs alle de betingelser, det skal bruge for at vokse super hurtigt: "For at undgå tilgroning, der ofte kan ske på havegange eller terrasser, vikle sig sammen med blomsterbede og blokere skurdøre, er det vigtigt at skære regelmæssigt."

Undgå at slå den på de her tidspunkter

Desværre kan frost og kraftig regn ikke udelukkes i marts og april, så derfor kan du blive nødt til at holde igen med at slå græsplænen, hvis vejret ikke er til det. Sam fortæller, at "havegartnere ikke bør klippe deres græsplæner, mens den er våd, da dette kan forårsage skade på græsplænen og plæneklipperen."

Det skyldes, at det våde græs, der bliver kastet tilbage på resten af plænen, risikerer at kvæle det resterende græs.