Ny forskning fremhæver: Denne betydning har søvn for udvikling af demens

11/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Ny forskning har fremhævet en markant sammenhæng mellem vores søvn og risikoen for at udvikle demens. De fortæller om vigtige forbehold, du kan gøre for at minimere risikoen.

En ny undersøgelse har afsløret, at god nattesøvn kan være nøglen til at forebygge demens. Forskningen, ledet af lektor Matthew Pase fra Turner Instituttet for Hjernens og Mentale Sundhed i Melbourne, har belyst, hvordan forbedring af dyb søvn – også kendt som slow-wave søvn (SWS) – kan bidrage til at holde denne uhelbredelige sygdom i skak.

Søvnens rolle i hjerne sundhed

Det viser sig, at søvn ikke bare er at lægge hovedet på puden. Når øjnene lukkes, gennemgår mennesket fem forskellige søvnstadier, der bliver gradvist dybere – kendt som vågen, N1, N2, N3 og REM. Ifølge Nationalinstituttet for Sundhed betragtes N2 og N3 som slow-wave søvn (SWS) og menes at spille en vigtig rolle i hjernens restaurering og genopretning hos mennesker.

Undersøgelsen, som blev offentliggjort i JAMA Neurology, tyder ikke på, at mere søvn kan forhindre demens, men at bedre kvalitet er nøglen til at forbedre kognitiv sundhed.

Søvn og demensrisiko

Lektor Pase udtaler: "Slow-wave søvn, eller dyb søvn, støtter den aldrende hjerne på mange måder, og vi ved, at søvn øger fjernelsen af metabolisk affald fra hjernen, herunder hjælper med at fjerne proteiner, der akkumulerer i Alzheimers sygdom."

Undersøgelsen omfattede 346 deltagere over 60 år, som gennemførte to overnatningssøvnstudier fra 1995 til 1998 og igen fra 2001 til 2003. De var indskrevet i Framingham Heart Study, som Pase beskriver som en unik, fællesskabsbaseret kohorte med gentagne overnatnings-polysomnografiske (PSG) søvnstudier og uafbrudt overvågning for demens.

Forbedring af søvnkvalitet

National Health Service (NHS) anbefaler flere måder, folk i alle aldre kan forbedre deres søvnkvalitet på, herunder:

  • Skab et afslappende sovemiljø

  • Undgå stimulanser efter frokost

  • Få regelmæssig motion

  • Spis en afbalanceret kost

  • Praktiser mindfulness eller meditation før sengetid

  • Gå i seng på faste tidspunkter

Disse tiltag kan hjælpe med at forbedre kvaliteten af dyb søvn og dermed potentielt reducere risikoen for at udvikle demens.

Kilde: Daily Record