5 kendte sange, du (måske) ikke vidste var lavet af andre først

28/07/2023

Status Quo i Polen 2016. Foto: Shutterstock
Status Quo i Polen 2016. Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvor er der dog lavet meget god musik gennem tiderne!

Efterligning siges at være den største form for smiger, selvom det ikke ligefrem passer i alle livets aspekter.

Inden for særligt et felt er der dog en rig tradition for både at låne fra andre eller simpelthen bruge deres færdige resultat og lave en efterligning - enten tæt op ad originalen, eller hvor man gør produktet til sit eget.

Det er naturligvis sange, vi taler om her.

Der findes et hav af mere eller mindre vellykkede coverversioner gennem årene, og nogle kunstnere har nærmest bygget deres karriere på at lave versioner af allerede eksisterende sange.

Og her får du fem eksempler på sange, som du (måske) ikke vidste faktisk var coverversioner!

"Respect" af Aretha Franklin

Først lavet af: Otis Redding

Hvor mange fester er ikke blevet skruet helt op i energiniveau af, at alle på dansegulvet har skrålet R-E-S-P-E-C-T ud over hele lokalet.

Aretha Franklins energiske og tidløse sang er blevet et ikon for kvinderettighedskampen igennem årtier, men det var slet ikke hende, der lavede den oprindeligt.

Franklin udgav sin version af sangen i 1967, men to år før, altså i 1965, var den oprindeligt udgivet af den legendariske soulsanger, Otis Redding.

"Proud Mary" af Ike & Tina Turner

Først lavet af: Creedence Clearwater Revival

Tidligere i år sagde vi farvel til dronningen af rock'n'roll, der igennem årtier forkælede os med hits som "Simply the Best" og "What's Love Got To Do With It".

Man kan ikke stille spørgsmålstegn ved Tina Turners indflydelse på musikhistorien, men nogle af hendes kendte sange er imidlertid ikke oprindeligt hendes egne.

I 1969 udgav Creedence Clearwater Revival nemlig "Proud Mary", inden Tina Turner to år efter kom med sin, markant mere energiske, version.

Blandt andre kunstenere, Tina Turner har lånt sange fra, kan nævnes The Beatles ("Come Together"), Led Zeppelin ("Whole Lotta Love") og Rolling Stones ("Honky Tonk Women").

"In the Army Now" af Status Quo

Først lavet af: Bolland & Bolland

Her kan vi faktisk næsten tale om et band, hvis to mest kendte sange begge er covernumre.

"In the Army Now" blev nemlig oprindeligt lavet af en hollandsk duo med sydafrikanske rødder, der hed Bolland & Bolland. De udgav den først i 1982, men det var da Status Quo kom med deres version i 1986, at sangen for alvor blev verdenskendt.

Et andet af Status Quo's mest kendte numre, "Rockin' All Over the World" er faktisk heller ikke deres egen. Den blev oprindeligt lavet i 1975 af forsangeren i Creedence Clearwater Revival (der på det tidspunkt var gået solo), og det var først i 1977, at Status Quo udgav en single med deres egen version af sangen.

"I Will Always Love You" af Whitney Houston

Først lavet af: Dolly Parton

Der er ingen, der kan sætte spørgsmålstegn ved Houstons version rockballaden, der blev brugt som soundtrack til filmen "The Bodyguard", da den udkom i 1992.

Allerede på det tidspunkt havde den imidlertid en del år på bagen, da det oprindeligt var The Queen of Country, Dolly Parton, der lavede sangen helt tilbage i 1973 som et farvel til sin forretningspartner, inden hun ville forfølge en solokarriere.

"Me and Bobby McGee" af Janis Joplin

Først lavet af: Roger Miller

Inden hun sluttede sig til den berygtede Club 27 (betegnelse for musikere, der døde i en alder af præcis 27 år), nåede Janis Joplin at sætte et solidt aftryk på musikscenen i 1960'erne med både en række af hendes egne kompositioner, men ikke mindst også en ordentlig omgang covernumre - blandt andre den efterhånden ikoniske "Me and Bobby McGee", som imidlertid ikke er hendes egen kreation.

Sangen er nemlig oprindeligt skrevet af Kris Kristofferson og Fred Foster, og blev første gang indspillet af countrysangeren Roger Miller i 1969.

Efter hendes alt for tidlige død blev hendes version af "Me and Bobby McGee", som hun havde nået at indspille, udgivet, og den nåede helt i top på hitlisten i USA cirka et halvt år efter hendes død.

Det blev den kun anden sang, der blev udgivet efter en sangers død, der nåede den famøse førsteplads. Den første sang, der præsterede det, var "Sittin' On The Dock of the Bay" af Otis Redding.