Abekopper skal have nyt navn

15/6/22 | 07:04

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Sygdommen Abekopper skal have nyt navn - det andet er diskriminerende

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) samarbejder med eksperter om at finde et nyt navn til virussygdommen, vi i dag kender som abekopper.

Det skriver Avisen

Mundret alternativ

Den udmelding kommer efter over 30 forskere i en fælles udtalelse skrev, at der var et presserende behov for at finde et nyt navn til virusset. Et nyt navn, der hverken er diskriminerende eller stigmatiserende. 

Problematikken er i følge forskerne at man henviser til abekopper som værende afrikansk. Derfor foreslår de nu, at vi i stedet skal kalde sygdommen for "hMPXV" 

72 dødsfald

Sygdommen har i de seneste uger spredt sig rundt i Europa og det vurderes, at der er registreret omkring 1600 tilfælde af sygdommen på verdensplan i løbet af den tid.  

I de lande, hvor sygdommen allerede var endemisk er der registreret 72 dødsfald på grund af Abekopper. Der er dog ikke bekræftet nogen dødsfald i de 32 lande, hvor sygdommen først lige for nyligt at blevet registreret. Heriblandt Danmark. 

Tirsdag oplyste Sundhedsministeriet at der var fundet tre tilfælde mere af abekopper i Danmark. VI har altså nu i alt syv tilfælde af Abekopper her i landet, siden den første smittede blev identificeret den 23. maj. 

Indkalder til hastemøde

WHO har oplyst, at organisationen vil indkalde til et hastemøde, for at beslutte hvorvidt sygdommen skal betegnes som en sundhedsmæssig nødsituation af international bekymring. Andre sygdomme der tidligere har været i den kategori er covid-19, Svineinfluenza, ebola, zika og polio. 

"Udbruddet af abekopper er usædvanligt og bekymrende," siger chef for WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ifølge BBC.

"Derfor har jeg besluttet at indkalde beredskabsudvalget i næste uge for at vurdere, om udbruddet repræsenterer en nødsituation af international bekymring."