Selv små mængder over tid kan koste dyrt for tandsundheden.
Lige nu læser andre
Danskvand har i mange år haft ry som et sundere alternativ til sodavand. Det bruser i glasset, føles forfriskende og indeholder hverken sukker eller kalorier.
Men ifølge flere tandlæger kan boblerne være mere skadelige for tænderne, end de fleste tror.
Sådan skriver mediet dinside.dagbladet.
Syren angriber emaljen
Når vand tilsættes kulsyre, falder pH-værdien, og væsken bliver mere sur. Det betyder, at selv danskvand uden smag kan være hårdt for tandemaljen.
”Syre er stadig syre. Over tid kan selv små mængder nedbryde emaljen,” forklarer Dr. Praveen Sharma, tandlæge og forsker ved University of Birmingham, til iNews.
Læs også
Særligt danskvand med citrussmag kan være problematisk. Smagsvarianter som citron og lime har ofte en pH-værdi helt ned omkring 3, hvilket gør dem langt mere ætsende end neutral danskvand.
Aldrig selv danskvand
Dr. Ben Atkins fra Oral Health Foundation går endda så langt som at sige, at han aldrig selv drikker danskvand. ”Boblerne skaber en mild syre, der lidt efter lidt æder emaljen. På sigt kan man miste små stykker af tandoverfladen, og i løbet af et liv bliver det til meget,” siger han til Ladbible.
Dansk tandlæge: Ikke så slemt som det lyder
Andre tandlæger maner dog til besindighed.
Hos Colosseum Tandlægeklinik understreger fagansvarlig tandlæge Kjetil Nilsen Kaland, at almindeligt kulsyreholdigt vand generelt er langt mindre skadeligt end sodavand eller saft.
”Vi fraråder ikke folk at drikke danskvand. Men almindeligt vand er stadig det bedste og mest skånsomme,” siger han.
Læs også
Han peger på, at forskellen mellem naturligt kulsyreholdigt vand og smagsvarianter er markant. Netop citrusvand kan være særligt hårdt for tænderne.
Sådan beskytter du tænderne
For at mindske risikoen anbefaler eksperter, at man begrænser forbruget af syreholdige drikke, skyller munden med vand efter indtagelse og altid venter mindst en halv time, før man børster tænder.
Derudover er regelmæssig brug af fluortandpasta og tandtråd afgørende for at forebygge syreskader.
Konklusionen er klar: Et glas danskvand i ny og næ er næppe katastrofalt. Men hvis man vil passe på emaljen hele livet, er der stadig én sikker vinder på drikkebordet – et helt almindeligt glas postevand.