Forside Generelle nyheder Nu det slut med Cola Zero: Nyt studie viser at...

Nu det slut med Cola Zero: Nyt studie viser at det kan have konsekvenser for din hukommelse

cola zero sodavand
Oleg Kozlovskyy / Shutterstock.com

Nye tal viser, at sukkerfri alternativer kan have uventede konsekvenser.

Lige nu læser andre

Et nyt studie fra São Paulos Universitet i Brasilien peger på, at flere kunstige sødestoffer kan have en markant negativ effekt på hukommelsen.

Forskerne har fulgt 12.772 voksne brasilianere gennem otte år og set nærmere på deres indtag af sødestoffer som aspartam, sakkarin, acesulfam-K, erythritol, xylitol og sorbitol.

Hurtigere kognitiv tilbagegang

Resultatet viser, at de personer, der indtog flest sødestoffer, havde op til 62 procent hurtigere forringelse af hukommelsen end dem, der indtog mindst.

Den højeste gruppe fik i gennemsnit 191 milligram dagligt, mens de laveste lå på omkring 20 milligram. Til sammenligning kan en liter light sodavand indeholde op til 600 milligram aspartam.

Det skriver BT.

Udsatte grupper

Læs også

Forskerne noterede, at den hurtigere kognitive aldring især ramte to grupper: personer under 60 år og diabetikere.

Dermed er det netop nogle af de forbrugere, der ofte vælger sukkerfrie produkter, som ser ud til at være mest sårbare.

Bekymring blandt eksperter

“Personer i den gruppe, der indtog flest sødestoffer, oplevede en kognitiv aldring i et meget hurtigere tempo end forventet, hvilket kan øge deres risiko for tidligere svækkelse senere i livet,” siger Claudia Kimie Suemoto, læge i geriatri ved São Paulos Universitet, til Medical News Today.

Den amerikanske demenslæge Kamal Wagle fremhæver, at resultaterne er bemærkelsesværdige, selvom studiet ikke beviser en direkte årsagssammenhæng. “Det faktum, at sammenhængen var stærkere hos personer under 60 år og personer med diabetes, er særligt interessant og fortæller os, hvor vi skal fokusere vores opmærksomhed,” siger han til Medical News Today.

Råd til forbrugere

På baggrund af undersøgelsen anbefaler forskerne at begrænse brugen af kunstige sødestoffer og i stedet vælge naturlige alternativer, når man vil søde sin mad og drikke.

Ads by MGDK