12-timers daglig faste kan give dig ro på livets næste kapitel – og holde dig sund helt til de 90+.
Lige nu læser andre
Ernæring spiller en central rolle, når det handler om at leve længe og holde sig sund op i årene. Ifølge den italiensk-amerikanske professor Valter Longo, en af verdens førende eksperter i aldring og ernæring, kan gode kostvaner gøre en mærkbar forskel – også efter man er fyldt 60 år.
Det skriver mediet menshealth.
Et grønt og plantebaseret udgangspunkt
Longo anbefaler, at størstedelen af kalorieindtaget – op mod 80 procent – kommer fra komplekse og uraffinerede kulhydrater.
Det indebærer en kost rig på fuldkorn, bælgfrugter, nødder og olivenolie. Frugt er også en del af kosten, dog i begrænsede mængder. Et højt indtag af grøntsager, frugter og plantefedtstoffer skal være med til at styrke kroppen og forebygge kroniske sygdomme.
Proteiner er vigtige med alderen
Når man når en vis alder, bliver det også vigtigt at sikre et passende proteinindtag. Longo påpeger, at proteiner bidrager til at bevare muskelmasse, som naturligt mindskes med alderen.
Læs også
Der bør derfor være fokus på proteinrige fødevarer – særligt plantebaserede – som en fast del af kosten.
Spis inden for et fast tidsvindue
Et andet væsentligt princip i Longos tilgang er det såkaldte spisevindue. Her foreslås det, at man holder måltiderne inden for 12 timer dagligt.
Eksempelvis kan morgenmaden indtages klokken otte, mens dagens sidste måltid afsluttes inden klokken 20. Dette enkle princip er nemt at følge og har vist sig at understøtte kroppens naturlige rytmer.
En skånsom faste kan give resultater
Longo har desuden udviklet en såkaldt fastelignende diæt, hvor man fem dage om måneden følger en kaloriefattig, primært plantebaseret kost.
Undersøgelser viser, at denne metode kan fremme cellefornyelse, reducere inflammation og forbedre stofskiftet.
Læs også
Det er aldrig for sent at begynde
Ifølge Longo er det ideelt at starte gode vaner tidligt i livet. Alligevel understreger han, at det aldrig er for sent at justere sin kost. Selv små ændringer i dagligdagen kan have stor betydning for helbredet på sigt.