Vil sætte mikrofoner ved kasserne - og give forbud mod at være i butikkerne

112

27/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Synes du, det er den rigtige løsning?

Vi er alle vant til, at der hænger overvågningskameraer rundt omkring i butikkerne, når vi er ude at handle - men hvad ville du sige til, at alle dine ord ved kassebåndet også bliver optaget?

Dansk Erhverv har foreslået Folketingets Retsudvalg, at der skal indføres mere overvågning i landets butikker, og organisationen bliver bakket op af handelsgiganterne Coop og Salling Group.

Men hvorfor skal det nu til at være nødvendigt med den ekstra overvågning i butikkerne? Årsagen lægger et par år tilbage i tiden.

For chefkonsulent i Dansk Erhverv, Dansk Erhverv, Henrik Lundgaard Sedenmark, fortæller til branchemediet Dagligvarehandlen.dk, at der i forbindelse med corona skete et skred i danskernes adfærd.

"De begynder at blive mere aggressive i butikkerne, taler grimmere, opfører sig grimmere og begynder at stjæle mere," siger han.

Derfor er det også en del af forslaget, at butikkerne skal have lov til at dele billeder af mistænkelige personer i butikken med andre forretninger.

For gengangere vil Dansk Erhverv gøre det muligt at indføre opholdsforbud i supermarkederne, og det skal være politiet, der håndhæver de forbud.

Regler står i vejen

Der er imidlertid den udfordring, at Datatilsynets fortolkning af reglerne fra en lov i 2018 (som også var et forslag fra Dansk Erhverv) betyder, at det lige nu ikke vil være lovligt at følge dagligvarebutikkernes forslag.

Dengang blev det ellers muligt for supermarkeder at dele billeder af mistænkelige personer, men i virkeligheden er tilladelsen til at dele billederne ubrugelig.

Ifølge Dansk Erhverv er Datatilsynets fortolkning af reglerne så stramme, at de ikke kan dele billeder af personer, de mistænker for kriminalitet. Kritikken går specifikt på, at deres egenudviklede portal Crimestat ikke kan bruges til billeddeling med de nuværende restriktioner.

Derfor har Crimestat endnu ikke været i brug, lyder det fra Dansk Erhverv.