Udskældt system bliver lov - skal være i alle nye biler fra næste sommer

112

31/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Tror du, systemet er en god idé?

Lov vedtaget: Dette system skal være i alle nye biler fra d. 1. juli 2024

GENERELLE NYHEDER

31/08/2023 12:03

Jens Asbjørn Bøgen

Systemet har mødt massiv kritik.

Det blev besluttet for flere år siden, men det er de færreste, der overhovedet har hørt om det.

Ikke desto mindre er det en lovændring, der kan få ret afgørende betydning overalt i Europa.

EU har nemlig bestemt, at sikkerhedssystemet Intelligent Speed Adaptation (ISA) skal følge med i alle nye biler, der produceres efter d. 1. juli 2024.

Og hvad er så lige ISA for en størrelse? Jo, nu skal du høre ...

Mange funktioner

ISA er egentlig en samling af mange systemer i et, men den, der vil få mest indflydelse på din hverdag på vejene er, at den får en fartbegrænser.

Det skal ikke forstås på den måde, at den automatisk sænker din bils tophastighed. I stedet fungerer det ved, at den giver dig en advarsel om, at du har overskredet fartgrænsen på en given strækning, hvis din fod har hvilet lidt for tungt på speederen.

Det begrænser som sådan ikke din bils tophastighed. Men ISA informerer dig, om at du har overskredet fartgrænsen på en given strækning.

Men hvis du så ikke lytter til advarslen og sætter hastigheden ned, griber ISA faktisk ind. Den kan for eksempel begynde at lade rattet vibrere, indtil føreren har sænket hastigheden.

ISA kan altså ikke selv træde på bremsen for dig og på de måde sænke din hastighed, men skal i stedet give dig besked om, hvad du foretager dig.

Kritiseret længe

Advarslen fra ISA kan blive annulleret, hvis du træder på speederen, for på den måde har du givet besked om, at du har forstået beskeden.

Det ændrer dog ikke på, at ISA allerede er blevet mødt af megen kritik. Blandt andet fordi systemet uden videre kan gribe ind, når farten er ‘for høj’. Systemet tager ikke hensyn til trafikken foran og/eller vejens forløb forude.

Derfor er den nye EU-lov, allerede før den træder i kraft, blevet beskyldt for potentielt at kunne skabe farlige situationer.