Tricktyve forklædt som flaskesamlere: Her er deres 3 mest brugte strategier

112

19/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det var også et problem sidste sommer.

De er stille og rolige, bryder ingen lov - og så alligevel.

De seneste uger har Københavns Politi modtaget en flere anmeldelser om flaskesamlere, der i virkeligheden viser sig at være tricktyve, der går efter folks værdigenstande i stedet for at holde sig på den rigtige side af loven og blot indsamle tomme flasker.

Tricktyvene vil ofte komme tæt på folk for at få fat i tomme flasker, og i den forbindelse afleder tyvene offerets opmærksomhed og slipper i stedet afsted med offerets mobiltelefon.

Det skriver Københavns Politi på det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter. Artiklen fortsætter under opslaget.

Hvis du synes, advarslen lyder bekendt, så kan det meget vel skyldes, at Københavns Politi udsendte en identisk advarsel for et år siden.

I den forbindelse lavede politikredsen også en række gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, samt beskrivelser af de metoder, tricktyvene benytter sig af, så du får de bedst mulige forudsætninger for ikke at blive en del af offerstatistikken.

De tre råd, politikredsen kom med, var:

  • Vær opmærksom på dine ting, når du opholder blandt mange mennesker

  • Placer din telefon og pung et sikkert sted

  • Dæk altid din pinkode, når du betaler med kort

Derudover giver politiet en gennemgang at tyvenes mest brugte strategier til at få fingrene i dine værdigenstande.

Papirtricket

En tricktyv bruger et stykke papir, f.eks. et bykort eller et A4-papir med tekst til at dække over en genstand. Det kan eksempelvis være en mobil på et cafébord. Mens tricktyven afleder opmærksomheden med papiret, bliver mobilen stjålet. 

Derfor: 

  • Vær opmærksom på din mobil eller andre ejendele, hvis en person henvender sig med et kort eller papir, når du sidder på en café eller restaurant

  • Undgå at placere dine værdigenstande fremme på bordet, når du er på restaurant eller café

Dansetyven

Dansetyven afleder opmærksomheden fra tyveriet ved at ’danse’ med sine ofre og går ofte efter personer med synlige værdigenstande, som fralistes under ’dansen’. 

Dansetyvene begynder nogle gange med at give en high five eller beder ofret tage et billede, inden de bruger dansetricket.

Derfor:

  • Vær ekstra opmærksom på dine værdigenstande, især hvis andre personer går tæt på dig

  • Råb op, hvis du bliver udsat for tyveri. Tiltræk dig opmærksomhed, så andre ser, hvad der foregår. Det kan skræmme tyven væk

Den klassiske lommetyv

Lommetyven stjæler fra din taske eller jakkelomme, når du er uopmærksom. Det er ofte ved travle steder i byen som f.eks. Nørreport, Hovedbanegården og Kongens Nytorv. 

Derfor:  

  • Luk dine lommer og brug gerne inderlommen eller en taske med lynlås

  • Vær opmærksom på dine omgivelser

  • Dæk din pinkode ved brug af betalingskort