Tidligere brandleder dømt - startede 55 brande

112

03/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nu har han fået sin dom.

En 51-årig tidligere brandleder idømmes tre års fængsel for at have påsat 55 brande i og omkring Egtved, der ligger mellem Kolding og Billund.

Dommen er faldet ved Retten i Kolding tirsdag skriver TV2.

Sagen har været en såkaldt tilståelsessag, da den tidligere brandleder har erkendt at stå bag de 55 brande. Anklagemyndigheden havde dog i sin tid sigtet manden for 89 påsatte brande, men anklageren accepterede at sænke antallet, da manden tilstod.

I den stopfyldte retssal blev sigtelserne mod manden først gennemgået, hvorefter anklageren ønskede, at den sigtedes forklaring blev afgivet bag lukkede døre. Det valgte dommeren at godkendte trods store protester fra den fremmødte presse.

Derfor ved vi heller ikke præcist, hvorfor den 51-årige mand øjensynlig har påsat det store antal brande. Noget af forklaringen kom dog frem under anklageres procedure, som foregik for åbne døre.

Manden skal have haft problemer familielivet, hvilket fik ham til at påsætte brandene. Hvordan de ting hænger sammen, blev der imidlertid ikke sagt noget om.

Brandene blev påsat over en lang periode. Den første gang var i marts 2018, og den sidste var i maj 2022.

Anklageren betegnede det som en skærpende omstændigheden, at ulovlighederne stod på i så lang tid, ligesom det også måtte betragtes som en skærpende omstændighed, at manden var ansat hos brandvæsnet - det betød nemlig, at han vidste, hvor mange ressourcer, der skulle til for at slukke brandene.

Samlet mente anklageren, at det var passende med seks til syv års fængsel for de forhold, manden havde tilstået.

Omvendt mente mandes forsvarer ikke, at dommen skulle lyde på mere end et års fængsel. Et af argumenterne herfor var blandt andet, at der aldrig var nogen tilfælde, hvor mennesker eller dyr blev bragt i fare af de påsatte brande.

Udover de tre år bag tremmer har manden også mistet retten til at virke som brandmand.