Sikkerhedsstyrelsen advarer: De er ulovlige og livsfarlige at bruge

112

13/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvis først noget går i stykker, kan det hurtigt ende med at koste menneskeliv.

Det kan være fristende at købe særligt skæreudstyr til en buskrydder.

Men det såkaldte slagle-tilbehør af metal er forbudt både at sælge og at anvende i hele EU, fordi det ikke er konstrueret sikkert nok til, at man forsvarligt kan anvende det på en buskrydder. Dermed kan det være farligt at anvende.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Kan være livsfarligt

Slagletilbehør består af en fast del med bevægelige knive eller skærende kæder. Det er de skarpe dele, der udgør så stor en risiko, at slagleudstyr er forbudt at sælge og anvende i EU-landene.

Risikoen ved slagleudstyret er, at hvis tilbehøret bliver slidt, kan dele gå løs og blive slynget afsted som et projektil, når buskrydderen er i brug. Det kan være livsfarligt for mennesker, der bliver ramt.

Sikkerhedsstyrelsen har fået flere anmeldelser om salg af ulovligt slagleudstyr, og i den kommende tid vil styrelsen gennemføre en kontrol af, om der sælges ulovlige produkter til danske forbrugere. Er det tilfældet, vil der blive krævet salgsstop og evt. tilbagekaldelse fra forbrugerne, og forhandleren risikerer desuden en politianmeldelse for at markedsføre ulovlige produkter.

"Men vi vil også gerne advare mod at bruge slagleudstyr, hvis man allerede har anskaffet det. Det kan give alvorlige skader og i værste fald være livsfarligt, hvis man bliver ramt med stor kraft af en flyvende metaldel," siger teamleder Lars Søllingvraa Niemann fra Sikkerhedsstyrelsen.

Hvis slagleudstyr er fremstillet udelukkende af plast, er det ikke omfattet af forbuddet. Derimod er både slagletilbehør i metal og plastbelagt metal forbudt.

Eksempel på slagleudstyr. Grafik: Sikkerhedsstyrelsen

Eksempel på slagleudstyr. Grafik: Sikkerhedsstyrelsen