Politikreds med opråb: Advarer danskere i hele landet

112

04/12/2023

Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk

Skrevet af J. Bøgen

Der har været flere anmeldelser om det - selvom der nogle steder er direkte forbud mod det.

Det er vinter, det er snart jul, der er hvidt over det hele - og flere dage med betragtelige frostgrader både dag og nat har ført til, at mange søer rundt om i landet er begyndt at fryse til is.

I betragtning af, hvor sjældent det er med den slags fænomener nu til dags, er der ikke noget at sige til, at mange danskere vælger at snøre skøjterne og/eller tage sig en lille gåtur på den blanke is.

Men det gælder om at passe på, for isen er ikke nødvendigvis tyk nok til at kunne bære endnu - og faktisk har nogle politikredse valgt at udstede et direkte forbud mod ophold på isen, indtil andet bliver meldt ud.

I sidste uge hørte vi Nordjyllands Politi komme med sådan en melding, og nu kommer Syd- og Sønderjyllands Politi også med et opråb.

Flere anmeldelser

I et opslag på X skriver politikredsen, at man har modtaget flere anmeldelser om, at der er personer på isen på søer.

Men før man lader sine impulser tage over, og man bevæger sig ud på isen, beder politiet om, at man lige bruger nogle minutter på at orientere sig efter de skilte, der tillader/forbyder færdsel på isen.

Der har indtil videre ikke været nogen meldinger om, at nogen skulle være gået igennem isen, men risikoen er der altså, så man gør klogest i at holde sig væk indtil videre.

Hvornår er isen sikker?

Det store spørgsmål er jo så, hvornår isen faktisk er tyk nok til, at den kan bære, og her kommer eksperterne fra DMI ind i billedet.

Klimotolog Mikael Scharling fortæller nemlig til dmi.dk, at en tommerfingerregel er, at isen vokser med 1/10 mm per minusgrad per time.

Så hvis vi lige finder lommeregneren frem betyder det, at en periode på 24 timer med konstant temperaturer på 5 graders frost vil give et lag is på 12 milimeter.

Men er det nok? Overhovedet ikke!

"Typisk skal isen være mellem 13 og 18 centimeter før den med sikkerhed kan bære. Hvis tommelfingerreglen altid var gældende, kunne vi [DMI] jo bare meddele hvornår isen teoretisk har opnået den fornødne tykkelse. Men den går ikke," lyder det fra Scharling.