Politiets råd: Sådan undgår du at blive narret af "deepfakes"

112

19/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De kriminelle bliver mere kreative, og det bliver sværere for os at gennemskue svindlen.

Det er ikke noget nyt, at svindlere prøver at franarre os vores penge, men i takt med den digitale udvikling har svindlen udviklet sig.

En af de teknologier, der er dukket op, kaldes "deepfake". Har bruger man kunstig intelligens til at manipulere menneskers stemmer og ansigter, og på den måde skabe en tro digital "kopi" af en person.

Den er oprindeligt udviklet til sjovere formål, som for eksempel apps, hvor man kan bytte ansigter, men det kan også misbruges af kriminelle til at ringe til dig og give sig ud for at være eksempelvis et familiemedlem, din bankrådgiver eller en anden person, du kender og har tillid til.

Der er god grund til at være skeptisk over for deepfakes – men der er ingen grund til at gå i panik. Hvis du får et opkald fra en ven, et familiemedlem eller en bekendt, der virker mistænkeligt, så følg politiets gode råd til at spotte forsøg på svindel med deepfakes

For du kan nemt gøre livet surt for de kriminelle ved at være en anelse kritisk og ellers bruge din sunde fornuft.

Vær kritisk

Svindlere vil typisk anvende deepfakes til at udgive sig for at være et familiemedlem, en bekendt, eller en repræsentant fra banken eller myndighederne.

Her er det vigtigt at huske de mange advarsler, ordensmagten og andre myndigheder er kommet med om, at offentlige institutioner og banker og lignende aldrig vil bede om at udleveret dine kort- eller MitID-oplysninger via telefonen.

De vil ligeledes aldrig bede dig om at overføre penge på den måde.

Stil kontolspørgsmål

Deepfake-teknologien gør det nemt at manipulere stemmer. Faktisk skal der ofte ikke mere end et par sekunders optagelse af en stemmje til, før de kriminelle kan lave en kopi af stemmen.

Men hvis du har en mistanke om, at du måske ikke taler med den person, du umiddelbart er blevet kontaktet af, så stil kontrrolspørgsmål. Hvis det for eksempel er din kæreste, kan du spørge, hvor I havde jeres første date, eller hvad jeres månedsdag er.

Tænk i at stille spørgsmål, som kun den person, du umiddelbart virker til at tale med, kan svare på, og stil gerne flere spørgsmål.

Lyt godt efter

Deepfake-teknologien er højt udviklet, men den er ikke perfekt.

Lyt efter afvigelser i stemmens tonefald og tempo, ligesom det også er værd at lytte efter sætninger, der er unaturligt korte eller hakkende.

Endelig bør du også være opmærksom på, om stemmen bruger udtryk, den person, du umiddelbart taler med, aldrig ville bruge, eller om nogle faste vendinger fra din bekendte, overhovedet ikke dukker op i samtalen.

Kig efter fejl

Hvis billedet hovedsageligt er uskarpt omkring personens ansigt, eller hvis ansigtet bliver uskarpt, hvis personen holder en hånd op foran det, kan det være tegn på deepfake.

Vær også opmærksom på manglende eller unaturlige blink med øjnene eller andre ansigtsbevægelser, samt om hudtonen er anderledes nær omridset af personens ansigt.

Kilde: Politi.dk