Politiet deler video: Beder om hjælp til at finde disse mænd

112

27/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er sket hundredvis af netop den slags tyverier på det seneste.

Flere hundrede østjyske bilejere har over den seneste uges tid været udsat for en helt særlig form for tyveri – og igen i løbet af det seneste døgn har politiet fået 38 nye anmeldelser.

Fælles for dem alle er, at anmelderne har fået stjålet deres bilers sidespejle, som ukendte gerningsmænd i løbet af de sene nattetimer har været på målrettet jagt efter.

Sidespejlene er over den seneste uges tid blevet stjålet fra biler, der har holdt parkeret i flere forskellige aarhusianske bydele og boligområder, herunder Åbyhøj, Viby, Brabrand, Højbjerg, Risskov og Tilst.

”Vi har uden tvivl haft en decideret bølge af tyverier, hvor gerningsmændene er gået målrettet efter sidespejle på de dyrere bilmærker, som hver især har en værdi af flere tusinde kroner,” siger vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi Martin Frank Rasmussen.

Ukendte gerningsmænd efterlyses

Østjyllands Politi har en klar formodning om, at der er tale om flere forskellige gerningsmænd, og at fremgangsmåde og omfang indikerer, at der kan være tale om omrejsende udenlandske kriminelle.

I forbindelse med efterforskningen af de mange anmeldelser, har Østjyllands Politi brug for borgernes hjælp.

Politiet offentliggør derfor en række videoer og billeder af nogle af de igangværende sidespejlstyve for at give et billede af, hvordan de typisk går klædt og hvordan de arbejder.

”Vi har ikke noget konkret bud på, hvem gerningsmændene er, men vi ved, at de oftest arbejder flere personer sammen og bærer rygsække. De er typisk maskerede og bærer handsker og mørkt tøj, og i nogle tilfælde har vi også set eksempler på, at de cykler rundt fra bil til bil,” siger Martin Frank Rasmussen.

Han tilføjer:

”På de overvågningsvideoer, vi allerede har fået fra flere bil- og boligejere, ser man tydeligt, at det kun tager tyvene nogle få sekunder at afmontere og klippe et sidespejl fri, så de er hurtigt væk fra gerningsstedet igen. Derfor er det også vigtigt, at borgerne er særligt opmærksomme og i roligt tempo gennemgår deres videoovervågning, hvis de har været udsat for et sidespejlstyveri eller bor i nærheden af et af de berørte områder eller villaveje,” siger han.

Ring 114, hvis du har oplysninger til politiet

Hvis man måtte have set eller hørt noget, der kan have interesse for politiet, bedes man kontakte Østjyllands Politi på telefonnummer 114.

Et godt råd fra politiet er, at man altid hilser på dem, man møder – særligt, hvis vedkommende udviser mistænkelig adfærd og ikke umiddelbart virker til at være bosiddende i boligområdet.

Hvis vedkommende er på udkig efter at begå tyveri eller indbrud, vil han eller hun højst sandsynligt forlade området, når naboerne pænt siger hej.

Hvis man er så uheldig, at man har været udsat for tyveri fra sit køretøj, kan man med fordel undersøge ved sine naboer, hvorvidt de har opsat videoovervågning på deres ejendom.

Det kan nemlig bidrage til billeder af en eventuel gerningsmand, hvis han eller hun også har færdes på naboens ejendom, og vil i så fald være yderst relevant og gavnligt for politiet at arbejde videre med.