Hvis man ikke er opmærksom på det, når man køber, risikerer man at bryde loven.
Lige nu læser andre
Færdselsafdelingen i Sydøstjyllands Politi har på det seneste konstateret, at flere og flere unge erhverver sig en såkaldt Fatbike – en type af el-cykel – over nettet.
Desværre viser det sig også, at en del køber modeller, der ikke er lovlige i Danmark.
”For nyligt standsede vi to af disse Fatbikes, hvor det viste sig, at de begge kunne køre over 40 km/t, uden der blev trådt i pedalerne. I sådanne tilfælde er der ikke længere tale om en el-cykel men en stor knallert,” siger Vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund, og fortsætter:
”Det betyder også, at der stilles krav til typegodkendelse, kørekort, registrering, styrthjelm og forsikring.”
Læs også
Femcifret bøde
Kontrollen af de to Fatbikes medførte i begge tilfælde bøder for i alt 11.500 DKK, og at køretøjerne ved en ny standsning vil blive konfiskeret, da de ikke er typegodkendte.
De ulovlige Fatbikes og andre typer af ulovlige el-cykler kan kendetegnes ved, at de ikke er CE-mærket eller typegodkendt, samt at de ofte kan køre, uden pedalerne betjenes. Derudover har motoren ofte en effekt, der overstiger 250 watt, som er max ydeevne for el-cykler i Danmark.
”Vi vil gerne bede forældre og unge mennesker om at tjekke en ekstra gang om den el-cykel, de er ved at købe over nettet, rent faktisk er lovlig i Danmark,” siger Vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund.
I Danmark er der to lovlige versioner af el-cykler
-
Almindelige el-cykler, der ikke kan køre mere end 6 km/t, uden der trædes i pedalerne, og som kun kan hjælpe op til 25 km/t, når der trædes i pedalerne. Cyklerne skal overholde maskindirektivet, være CE-mærket og max have en effekt på 250 watt. Der er ingen krav om alder, hjelm eller forsikring.
-
Speed pedelecs, der er en særlig hurtig form for el-cykel. Disse kan køre op til 20 km/t, uden der trædes i pedalerne, og op til 45 km/t, når man træder i pedalerne. Ved brug af speed pedeles er der blandt andet krav om brug af hjelm, aldersbegrænsning, kørekort og forsikring.
Almindelige el-cykler
-
Der må kun være én motor på cyklen
-
Motoren må kun hjælpe til, når der trædes i pedalerne. Nogle el-cykler har dog en såkaldt “gå-assistent”, der kan trække med op til 6 km/t. Det er en hjælp til at trække cyklen op ad stejle ramper mv.
-
Motoren må max give effekt på 250 watt
-
Motoren må kun hjælpe til op til 25 km/t. Derefter skal den slå fra
-
For bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler
-
Der er ingen aldersgrænse for at køre på el-cykel. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man er mindst 15 år, før man kører på el-cykel.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik
Speed pedelecs
-
Det er forbudt at køre på speed pedelec, hvis du er under 15 år
-
Hvis du er 15-17 år, skal du have kørekort til lille knallert eller have taget kørekort til bil efter reglerne om kørekort til 17-årige
-
Hvis du er 18 år eller derover, er der ikke krav om kørekort
-
Du skal køre efter cykel-reglerne. Dvs. at du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og –skiltning
-
Du skal køre med cykelhjelm. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du bruger en særlig speed pedelec-hjelm (godkendt efter NTA 8776), som beskytter hovedet bedre end en almindelig cykelhjelm
-
Du skal køre med lys på cyklen hele døgnet
-
Du må ikke have passagerer med på speed pedelec, og du må ikke have cykelanhænger bagpå
-
Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for euforiserende stoffer
-
Når du kører på speed pedelec, er du erstatningsansvarlig for skader, du forvolder, på samme måde som hvis du kører andre motordrevne køretøjer, fx knallert eller bil
-
Du skal have tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring og altid medbringe din præmiekvittering.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik
Find flere gode råd til blandt andet køb af el-cykler og sikker kørsel på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.