Politiet advarer: Hold ekstra øje med disse 3 navne

112

26/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan i yderste konsekvens føre til en dom til intetanende privatpersoner.

I sidste uge kom det frem, at en ny svindelmetode bliver stadig mere udbredt i Danmark.

Men modsat den svindel, vi oftest hører om, hvor private forsøges franarret deres informationer og penge, så er denne type svindel rettet mod virksomheder.

Svindlerne udgiver sig nemlig at være fra en kommune og bestiller så varer i kommunens navn. Når varerne bliver leveret, står svindleren så klar til at tage imod varerne fra den intetanende leverandør, men når virksomheden så sender en faktura til kommunen, bliver det klart, at der har været tale om fup.

"Vi oplever, at der er nogle virksomheder, som har fået en mail med en bestilling. I den mail ser det ud som om, at den kommer fra kommunen", siger Jacob Holm Hansen, kommunikationsstrateg i Lyngby-Taarbæk Kommune ifølge TV 2.

Pas på disse navne

Svindlerne har taget det et skridt videre ved at bruge fiktive personnavne og forkerte domænenavne, der ligner kommunens officielle domæne:

I Lyngby-Taarnbæk Kommune advarer de således virksomheder mod at tage eventuelle bestillinger for gode varer, hvis de kommer fra Simon Poulsen (initialer SIPO), Thomas Mortensen (initialer THMO) og Brian Madsen (initialer BMA).

I en enkelt sag er der blevet svindlet for mere end 100.000 kroner, så det er ikke småbeløb, de kriminelle forsøger at få fingrene i.

I værste fald kan det også føre til, at intetanende privatpersoner får en plet på straffeattesten. For hvis svindleren forsøger at sælge de stjålne varer videre, kan man som privatperson risikere at blive dømt for hæleri, hvis man køber af svindleren.

En rapport fra 2017 anslog, at der blev solgt omkring 1 million genstande som hælervarer i Danmark. Den samlede forsikringsværdi af genstandene er omkring 3 milliarder kroner.