Politibetjent blev svært hjerneskadet på jobbet: Nu melder familien ud

112

13/06/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Den 18. juni 2021 blev betjent Stefan Nymann påkørt og svært hjerneskadet i forbindelse med sit arbejde. Der ventes dom i sagen mod gerningsmanden om få dage. Stefans kollegaer har startet en indsamling i organisationen Thin Blue Line Danmark. Den har allerede slået alle rekorder.

Familien har fortsat sit fokus på den svære hverdag, som deres liv er blevet underlagt, og det er derfor ikke mange tanker, Stefans hustru og familie bruger på den gerningsmand, der snart får sin dom. Der er tiltro til, at det danske retssystem varetager sin rolle og udmåler en straf i henhold til gældende lovgivning. Derimod er det med meget stor ydmyghed og udtalt taknemmelighed, familien har modtaget støtte fra både nære, fjerne og helt nye bekendte i den svære tid.

”Vi er ovenud taknemmelige for den støtte, vi har oplevet. At mærke, hvordan ens netværk rykker tættere sammen, og hvordan mennesker, som vi slet ikke kender, lever med og ønsker os det bedste – det er stort. De åndehuller, vi har oplevet, og de håb, vi har for fremtiden, er i høj grad båret af denne støtte. Det være sig i form af foldede hænder, mad til fryseren, praktisk hjælp eller økonomiske bidrag. Det gør alt sammen en forskel.”

”Særligt er det også at opleve politifælleskabet. Hvordan Stefans kolleger i deres sparsomme fritid knokler med meget af det, som Stefan og jeg selv skulle have lavet, før vi kunne flytte på det landsted, vi købte lige før ulykken. Der vil være ting, som derudover skal tilpasses for, at Stefan, når han er i stand til det, kan komme hjem, men det vil blive bragt på plads sammen med kommunen. Det vil i starten være kortere besøg fra genoptræningscentret. I et intensivt og langvarigt forløb som Stefans er det vigtigt med noget, som f.eks. hjemmebesøg der kan holde gejsten oppe,” siger Gitte.

Den store interesse for indsamlingen, Thin Blue Line har igangsat og fortsat har kørende frem til 18. juni, har ligeledes kaldt på store følelser:

”Jeg kan slet ikke udtrykke, hvor stærkt det har været at opleve, hvordan så mange mennesker har vist sympati. At folk virkelig bakker op, når en af vores betjente er blevet voldsomt invalideret i tjenesten. Det er bestemt ikke alle forundt at møde den form for opbakning, og vi er oprigtigt ydmyge i den erkendelse. Vi håber, at vi i kraft af de muligheder, det giver os, også kan være noget for og give muligheder til andre. Vi er dybt, dybt taknemmelige,” påpeger Gitte.

Det store beløb på over to millioner kroner er det svært helt at forholde sig til, men det er fuldstændig klart for Gitte og familien, hvordan pengene vil blive anvendt:

”Vi kan søge om offentlig støtte til at gøre vores bolig handicapvenlig, men der er mange andre begrænsninger, som rent praktisk vil kunne afhjælpes med disse midler. Vi håber at kunne honorere Stefans store kærlighed til naturen, ved at vi nu får mulighed for at anskaffe en særlig terrængående kørestol. På den måde kan vi igen kan komme på ture, hvor en almindelig kørestol må melde pas."

"Stefan er kun 32 år og har et langt liv foran sig. Det er vigtig for både Stefan og mig, at det liv kommer til at have indhold. Vi er derfor også enormt taknemmelige for, at vi har landstedet. Her kan vi med penge fra indsamlingen skabe projekter, hvor Stefan ikke er begrænset af sine handicaps. Vi kan fortsat have dyr og noget at gå op i. Derudover lever vi jo hele tiden i håbet om, at den teknologiske udvikling kan skabe flere muligheder. Der kan være genoptræningsformer eller behandlinger, der kan give fremskridt på den ene eller anden måde. Nogle af sådanne forløb vil vi skulle betale for, og det er vi nu med de mange, mange bidrag i stand til. Det er en stor og værdifuld gave, som vi takker bidragyderne og Thin Blue Line for fra dybet af alle vores hjerter,” siger Gitte.

Stefan har en svær hjerneskade - og fremtiden består derfor på mange områder af uvished. Ved traumatisk hjerneskade som Stefans kan man ikke komme med nogen prognoser. Stefan er fortsat i bedring, han forstår alt, kan med sin anstrengte tale give udtryk for tanker og følelser, og hans personlighed træder stadig mere tydeligt frem. Han er dog stadig ude af stand til at udføre nogen handlinger selv, selvom det langsomt sker forbedring af hans fysiske formåen.

”Vi er med manges hjælp og støtte nu på et sted, hvor vi kan begynde at se på muligheder. Alene dét er en glæde, som vi er overmåde glade og taknemmelige for,” siger Gitte.

Trods udmeldingen om, at familien ikke lader tanker om gerningsmanden fylder i deres sind, har Stefans hustru alligevel været til stede i retten alle de dage, der har behandlet Stefans ulykke:

”Den kamp, som vi står i hver dag, omvæltningen af vores liv og det enorme tab, vi har lidt, vil altid hænge sammen med forbrydelsen og gerningsmanden. Lovovertrædelserne tager retten stilling til. Men at overvære retssagen giver for os et indblik i, hvad der rent faktisk skete. Det er en hjælp i vores proces.”