Overblik: Her må du tænde Skt. Hans-bål i aften

112

23/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er stadig nogle områder, hvor der ikke er indført bålforbud!

Mandag tikkede der en trist nyhed ind.

Selvom det var ventet, håbede mange til det sidste, at det ikke ville blive sådan, men omkring middag mandag d. 19. juni kom så meldingen:

2023 må Skt. Hans fejres uden det traditionelle bål - i hvert fald i store dele af landet.

Årsagen er den langvarige tørke, der har gjort naturen knastør, og derfor er der simpelthen for står risiko forbundet med, at der tændes mange bål på samme tid rundt omkring i det danske land.

De seneste dages massive regnskyld og byger har desværre ikke ændret noget nævneværdigt på forbuddet, og derfor må man finde alternative måder at markere dagen på.

Her er det tilladt

Der er dog stadig dele af landet, hvor det er tilladt at fejre Skt. Hans, som mange danskere mener, det bør fejres!

Bålforbuddet gælder i hele Jylland, på Fyn, på Bornholm og på Langeland og Ærø.

Derudover er også det vestlige og nordlige Sjælland ramt af forbuddet, men!

Lolland og Falster samt hele hovedstadsområdet er IKKE omfattet af forbuddet!

Faktisk er det lidt mere end halvdelen af Sjælland, der går fri - Ringsted, Næstved, Roskilde og Frederikssund er således de vestligste kommuner, hvor det vil være tilladt at tænde bål, og alle kommunerne øst for den linje må også tænde for det i aften.

Hvis du bor i en af de kommuner, hvor der er bålforbud, er der imidlertid nogle steder, hvor der arrangeres alternative afbrændinger i form af for eksempel storskærme med bål, hologrammer og lignende.

Du kan undersøge, hvad der bliver sat i værk i din kommune, så du måske kan få noget, der minder om en rigtig Skt. Hans aften trods alt!

Bemærk: Selvom der ikke er decideret afbrændingsforbud i flere kommuner, er jorden stadig tørrere, end den plejer at være. Overvej derfor, om der virkelig skal tændes for bålet i aften, selvom du har lov til det.

Foto: Screenshot / brandfare.dk