Nordea tiltalt for hvidvask af op mod 26 mia. kroner

112

05/07/2024

Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er den mest omfattende tiltale af sin slags, vi har set i den danske banksektor.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har tiltalt Nordea for at have overtrådt hvidvaskloven i perioden fra 2012 til 2015.

Efter NSK’s opfattelse er det blandt andet sket ved, at Nordea ikke har undersøgt bankens russiske kunders transaktioner tilstrækkeligt, og at Nordea har tilsidesat advarsler om transaktioner til vekselkontorer i København.

Tiltalen dækker forhold, der samlet omfatter transaktioner for godt 26 milliarder kroner.

Det skriver NSK, der også er kendt som Bagmandspolitiet, i en pressemeddelelse.

Otte år undervejs

Sagen begyndte i 2016, hvor den daværende Statsadvokat for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) fra Finanstilsynet modtog en politianmeldelse af Nordea for omfattende overtrædelser af hvidvaskloven.

I 2019, umiddelbart før sagen var klar til at komme for retten, tilgik der nye oplysninger fra Finanstilsynet. Denne gang handlede det om bankens manglende kontrol med en lang række store russiske kunder i Nordeas Vesterport afdeling, International Branch.

Det gav anledning til en ny omfattende efterforskning om overtrædelser af hvidvaskloven.

Nordea har som led i deres forsvar senest i 2023 fremkommet med yderligere omfangsrigt materiale. Dette har ikke ændret på NSK’s vurdering af sagen, og der er i dag rejst tiltale mod Nordea.

Ingen enkeltpersoner tiltalt

Advokaturchef Nathalie Ghiorzi Elias fra NSK siger:

”Tiltalen i sagen er den mest omfattende om overtrædelser af hvidvaskloven, som vi har set i banksektoren i Danmark. Nordea har efter vores vurdering i adskillige tilfælde tilsidesat sine forpligtelser. Dermed er godt 26 milliarder kroner strømmet gennem banken, på trods af at der kunne være mistanke om, at pengene var knyttet til hvidvask.”

Der er ikke fundet grundlag for at rejse tiltale mod enkeltpersoner i sagen. Sagen afventer nu berammelse ved Københavns Byret og vil blive ført i samarbejde med Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK).