Komplet bålforbud: Størstedelen af landet må undvære Skt. Hans

112

19/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det gælder også i private haver.

Der har været krydsede fingre til det sidste, men nu står det klart: Skt. Hans-bålet er aflyst i store dele af landet.

Danske Beredskaber har efter et møde mandag formiddag nemlig besluttet at indføre et bålforbud i hele Jylland, på Fyn, på Bornholm, det nordvestlige Sjælland, i Tisvilde Hegn og Helsingør Kommune.

Det skriver flere medier, herunder DR.

"Afbrændingsforbudet gælder alle former for bål, der bliver tændt sankthansdøgnen fra om morgenen 23. juni til om morgenen 24. juni. Det gælder alle forhold - også bål på en tømmerflåde i en sø og i folks haver. Bål i den del af Danmark, hvor der er restriktioner, bliver simpelthen forbudt," siger Rasmus Storgaard, der er beredskabsdirektør i område øst, til DR.

En dør på klem

Til trods for, at nogle dele af landet fik sig noget af en skylde i løbet af sidste uge, er det ikke nær nok vand på nationalt plan til, at Skt. Hans aften vil kunne fejres forsvarligt, hvis det indvolverer bål.

Jylland har for eksempel stort set ikke fået nogen nedbør i snart en måned, og det betyder, at der er stor risiko for, at flyvende, brændende materialer kan hvirvles rundt og antænde ukontrollerbare brande.

Hvis der så oven i købet er talrige bål tændt på samme tid, er risikoen simpelthen for stor.

Rasmus Storgaard åbner dog en dør på klem for, at situationen når at ændre sig.

Umiddelbart er der godt ikke udsigt til, at vejrforhold frem til fredag kan ændre beslutningen. Det betyder, at man ikke forventer, at der frem til fredag vil komme restriktioner andre steder i landet.

Men hvis vejrmodellerne når at ændre sig markant, siger Rasmus Storgaard, at beredskaberne er åbne for at se på bålforbuddet igen onsdag for at se, om det stadig skal være gældende.