Kan koste tusindvis af kroner i bøde - her er reglerne for, hvad du må bringe hjem fra sommerferien

112

05/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er forskellige regler at holde styr på, alt efter hvilken transportmetode, du benytter.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Told og moms er ikke ligefrem to ting, der vækker interesse hos de fleste.

Men du gør klogt i at få styr på netop de to udtryk, hvis du skal ud af landet i løbet af sommerferien - i hvert fald hvis du skal uden for EU's grænser.

For der skal betales told og moms af de varer, danskerne køber med hjem fra lande uden for EU, men skal man krydse landegrænser, er der pludselig flere forskellige regler, du skal forholde dig til.

Det kommer an op, om du rejser med tog, fly, bil eller noget andet, og det kan blive dyre lærepenge, hvis man ikke har styr på reglerne.

Går den, så går den

Mange danskere vælger 'går den, så går den'-tilgangen og anmelder ikke deres udenlandske indkøb i for eksempel lufthavnen.

Det er imidlertid en farlig leg at kaste sig ud i, advarer chekonsulent hos BDO, Henning Boye Hansen.

“Straffen for at tage for meget eller for dyre ting med hjem er imidlertid temmelig høj, og samarbejdet mellem myndighederne på tværs af landegrænser er bedre, end de fleste tror. Så det, der er sparet, er bestemt ikke tjent, hvis der kommer en efterregning og bøde fra Toldstyrelsen”, udtaler han i følge Avisen.dk.

Kan blive tre gange så dyrt

Hvis du rejser uden for EU via enten fly eller skib, har du lov til at bringe varer med hjem for en værdi af 3.250 kroner. Vender du derimod hjem via tog, bus eller bil, så må du medbringe varer for 2.250 kroner.

Det vil altså sige at man hurtigt risikerer at komme over de grænser, hvis man for eksempel har købt smykker, ure, tasker eller mærketøj i udlandet.

Og hvis bødehammeren falder, så falder den hårdt. Som udgangspunkt kan du nemlig forvente, at bøden kommer til at være på to gange det beløb, du skulle have betalt i told og afgifter - og så skal du, ud over bøden, også betale de ting, du fik bøden for ikke at betale til at starte med.

Du skal være opmærksom på, at det er den samlede værdi af alle dine indkøb, Toldstyrelsen kigger på, og derfor er det værd også at holde styr på de mindre indkøb, da de nemt kan være flere tusinde kroner værd, når du lægger dem sammen.

Hvis du derimod har handlet stort ind i et andet EU-land, som mange danskere for eksempel gør, når de handler ind ved grænsen, så skal der hverken betales told eller moms uanset mængden. De købte varer skal dog være til eget forbrug.