Gemmer dine data, selvom du er uskyldig: Nu får politiet 246 nye af slagsen

112

24/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Organisation er positiv, men ser også problemer i forhold til borgernes retssikkerhed.

Er overvågning i trafikken en god eller skidt ting?

Det vil der uden tvivl være delte meninger om, men faktum er, at politiet snart får endnu bedre muligheder for at holde øje med bilister og udvalgte vejstrækninger.

I dag har politiet omkring 400 såkaldte ANPG-kameraer (forkortelse for automatisk nummerpladsgenkendelse) til rådighed, men det tal kommer til at stige med mere end 50 procent inden længe.

I et svar til Folketingets Retsudvalg skriver Rigspolitiet nemlig, at "opgraderingen og udvidelsen forventes at kunne ske løbende frem mod ultimo 2024, mens test og andre projektafsluttende aktiviteter fortsætter ind i 2025. Projekterne forventes afsluttet medio 2025.”

Det skriver FDM.

Stationære og mobile

Kameraerne blev taget i brug i Danmark i 2016, hvor man placerede 24 stationære af slagsen rundt om på de danske veje, ligesom man installerede 48 på politiets biler.

I dag er det tal steget til omkring 400 kameraer.

Kameraerne er enten placeret langs veje og ved grænseovergange, midlertidigt på trefod eller de sidder på politiets køretøjer. Herfra kan kameraerne lynhurtigt scanne bilernes nummerplader og se, om ejeren af bilen er registreret for en forseelse i de databaser, politiet har adgang til.

Det f.eks. være, at bilen ikke er synet eller forsikret, eller hvis bilen er meldt stjålet.

Gemmer data om uskyldige

Interesseorganisationen FDM er positivt stemt i forhold til udsigten til flere kameraer, men man advarer også om, at der ting, der kan blive bedre.

Da scannerne blev indført var det nemlig tilladt for politiet at gemme data om bilen og dens placering i 30 dage. I 2022 blev den periode fordoblet, så det nu er tilladt for politiet at gemme de data i op til 60 dage - også selvom bilisten ikke har gjort noget forkert.

I andre lande er reglen, at de omtalte data skal slettes med det samme, hvis der ikke er noget at komme efter ved en given bil.

"Det er vigtigt at huske på, at også et voldsomt stort antal uskyldige borgere dagligt scannes, og endnu værre, at oplysningerne om disse borger, der intet har gjort galt, gemmes i uforholdsmæssigt lang tid. FDM så gerne, at hvis den pågældende bil ikke kan kobles til en lovovertrædelse, blev oplysningerne slettet umiddelbart derefter," siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.