Gav sin sæd til 5 kvinder - midtjysk mand risikerer 40.000 kroner i bøde

112

21/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Sagen skal afgøre, om manden reelt har brudt vævsloven ved at donere sæd privat.

En bemærkelsesværdig sag skal for retten i Herning i dag.

Her skal en mand fra Ikast-området nemlig forklare sig for en dommer, efter manden har fået en bøde på 40.000 kroner, som han nægter at betale.

Han har fået bøden for at bryde vævsloven - han har nemlig privat doneret sæd til mindst fem kvinder uden om de godkendte sædbanker.

Og det er både ulovligt og behæftet med en række problematikker.

Læge Ida Donkin, som er medlem af Etisk Råd, forklarer til DR, at der er risiko for at overføre sygdomme mellem mand og kvinde og videre til det ufødte barn, når sæden ikke er screenet, før kvinden lader sig befrugte.

Ifølge den tiltaltes forsvarsadvokat nægter manden sig skyldig i at have distribueret sæd i strid med vævsloven. Derudover mener han, at sagen indeholder spørgsmål af principiel karakter.

I Danmark skal man have tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis man skal håndtere væv og celler - dette gælder også sædceller.

Den tiltaltes forsvarer skriver til DR, at de betragter sagen som principiel, og at det er en prøvesag om, hvorvidt den medicinske vævslov kan anvendes på en kammerat eller ven, der kommer forbi og hjælper et barnløst par.

Der findes ifølge forsvareren ikke nogen fortilfælde til en lignende sag, men vi skal sandsynligvis ikke vente længe på at få en afgørelse.

Der forventes nemlig at falde dom senere i dag, hvor det altså også bliver afgjort, om manden bliver pålagt at betale bøden på de 40.000 kroner.

Det er gratis at blive behandlet for barnløshed i Danmark, hvis man får behandlingen på de offentlige fertilitetsklinikker. Der er dog en grænse for, hvor mange gange forsøg, man kan få betalt af det offentlige.

Privat kan en fertilitetsbehandling inkl. donorsæd sagtens koste mere end 50.000 kroner.