Flertal af bilister: "De blæser på loven og er svære at overhale"

112

25/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Omvendt har en del cyklister oplevet, at bilisterne ikke tager nok hensyn.

På landevejen er cyklister og bilister i nogle situationer som hund og kat. Irritation og konflikter opstår, når cyklister og bilister skal passere hinanden, men situationerne kan se markant forskellige ud, alt efter om man sidder bag rattet eller på cyklen.

Det kan nemlig opleves utrygt eller endda være farligt, hvis man som cyklist bliver passeret af en bil, som ikke har tilpasset hastigheden eller ikke holder tilstrækkelig afstand, når den overhaler. Faktisk har hver femte cyklist, som cykler på landeveje, oplevet, at de har været ved at miste kontrollen over cyklen indenfor det seneste år, fordi en bilist passerede dem for tæt på.

Det viser nye tal fra en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik foretaget af Epinion.

Bag rattet i bilerne er perspektivet markant anderledes. Her har over halvdelen af bilisterne oplevet, at det var svært at overhale cyklister på landevejen, fordi de kørte ved siden af hinanden. Det kan skabe en situation, hvor bilisten føler sig presset af bagfrakommende trafik eller bliver utålmodig, hvis man skal vente bagved cyklisten, indtil der er plads til at overhale.

Med risiko for at blive bibelsk, sender situationen på landevejen let tankerne hen på det gamle ordsprog om at kunne se splinten i sin broders øje, men ikke bjælken i sit eget.

"Nogle gange har vi tendens til at dømme den anden part hårdt for småfejl, mens vi lettere tilgiver os selv, når vi begår fejl. Hvis vi hver især er opmærksomme på den anden, og vi giver hinanden plads, så er meget vundet," siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd til cyklister og bilister

De gode råd til bilisten, der skal overhale en cyklist på landevejen, er: 

 • Sæt farten ned, hold afstand til cyklisten og vent med at overhale, til der er tid og ordentlig plads til at overhale sikkert og hensynsfuldt. Det er anbefalet at overhale med mindst 1,5 meters afstand til cyklisten. 

 • Hvis cyklisten/cyklisterne ikke trækker ind til højre, så hav tålmodighed og lad være med at blive sur eller provokeret. Måske har cyklisten ikke hørt dig - eller måske er højre side af vejen hullet eller fuld af småsten, som er farlige at køre på. 

 • Hvis der kommer modkørende biler, så vent bag cyklisten, til den/de modkørende har passeret. Lad være med at trykke speederen i bund og drøne forbi for at nå at overhale cyklisten før de modkørende.  

De gode råd til cyklisten, der kører på landevejen uden cykelsti/cykelbane, er: 

 • Kør så vidt muligt tæt på vejkanten/kantstriben i højre side.   

 • Hvis du kører lidt ude på vejbanen (fx fordi vejen er ujævn/hullet/fuld af småsten i højre side), skal du trække ind til højre, når der kommer en bil for at give bilen plads til at komme forbi.   

 • Er I flere, skal I trække ind på én linje og køre én og én, ikke ved siden af hinanden, lige så snart I opdager, at der kommer en bil bagfra.  

Undersøgelsens resultater

I en undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik i 2023, svarer bilister og cyklister på, hvordan de oplever situationen på landevejen.

Cyklisterne fik følgende spørgsmål:

Har du inden for det seneste år på en landevej uden cykelsti oplevet, at en bil bagfra passerede dig så tæt på, at du var ved at miste kontrollen over cyklen? (n: 1.056)

 • Ja, en eller flere gange: 23 procent

 • Nej: 70 procent

 • Ved ikke: 7 procent

I samme undersøgelse fik bilisterne følgende spørgsmål:

Har du som bilist indenfor det seneste år på en landevej uden cykelsti oplevet, at det var svært at overhale to eller flere cyklister, fordi de kørte ved siden af hinanden? (n: 2.176)

 • Ja, en eller flere gange: 56 procent

 • Nej: 36 procent

 • Ved ikke: 8 procent