Farligt vejr på vej - DMI opgraderer varsel til kategori 2

112

03/10/23 | 05:04

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Pas godt på, hvis du skal ud i de landsdele.

I går udstedte DMI et kategori 1-varsel om, at store dele af landet skulle indstille sig på risikoen for at få voldsomt tirsdag.

Her til morgen, helt præcist kl. 6.10, har DMI så opgraderet varslet til kategori 2 - og det betyder, at der er tale om decideret farligt vejr i mange dele af Danmark.

Helt præcist lyder varslet fra DMI på kraftig regn for den nord- og nordvestlige samt den centrale del af Jylland frem til tirsdag kl. 12. Der er endvidere risiko for dele af det sydlige og østlige Jylland, ligeledes gældende frem til kl. 12.

Umiddelbart ser det ud til, at Fyn, Sjælland, Lolland, Falster, Langeland og Bornholm går fri for det værste, omend man nok skal indstille sig på ustadigt vejr i disse landsdele også.

Op til 50 mm

På grænsen mellem meget varm luft over Centraleuropa og væsentlig køligere luft over De Britiske Øer er der dannet et lavtryk, som her til morgen ligger over den sydlige del af Nordsøen.

Lavtrykket bevæger sig de kommende timer mod nordøst op over Jylland og i forbindelse med lavtrykket falder der masser af regn.

Området med kraftig regn forventes at være passeret omkring middag. Herefter klarer det noget op, men der kommer også byger flere steder, men da af mindre intensitet.

Der forventes flere steder at falde mellem 20 og 40 mm regn, stedvis i Nordjylland måske op omkring 50 mm.

Kriteriet for kraftig regn er mere end 24 mm på 6 timer eller mere end 30 mm på 24 timer.

Kan give trafikale problemer

Med de mængder vand fra oven, er der også risiko for udfordringer på vejene.

Det er ikke sikkert, drænene i vejene kan slippe af med al den regn, og derfor vil der sandsynligvis være risiko for akvaplaning mange steder tirsdag.

Når der samtidig er mange danskere, der ikke har fået skiftet sommerdækkene ud med vinterdæk endnu, kan det give farlige situationer.

Vinterdæk er velegnede til at køre i regnvejr, da lamellerne i dækkene er dybere og bedre kan lede vandet væk.

Så hvis du ikke har fået skiftet til vinterdæk endnu, lyder herfra en opfordring om at passe godt på, hvis du skal ud at køre de næste dage.