Farligt fænomen på vejene: Måtte gøres mere end 4000 gange bare sidste år

112

16/04/2024

Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige

Skrevet af J. Bøgen

De mange sager har både en stor økonomisk omkostning og er til alvorlig fare for trafikken og dem, der skal ud og rydde op.

Foråret og varmen giver travlhed på landets genbrugscentre, hvor mange danskere afleverer alt det affald, der er dukket op i forbindelse med oprydning i hjemmet og haven.  

Men grundigheden i oprydningen afspejler sig ikke altid, når affaldet skal fastspændes på traileren, og derfor ender affald og andet gods flere tusinde gange årligt med at blive tabt på statsvejene, hvor det risikerer at føre til alvorlige ulykker blandt andre trafikanter.  

Statsveje er motorveje, motortrafikveje og mange landeveje, og de afvikler omkring halvdelen af al trafik, selvom de kun udgør cirka fem procent af det samlede vejnet.  

Det viser en ny opgørelse, som Vejdirektoratet har foretaget for Gjensidige.

Mere end 11 gange om dagen

Alene sidste år måtte Vejdirektoratet 4.183 gange rykke ud med medarbejdere og en afspærringsvogn, fordi tabt gods blev vurderet som værende så farligt for trafikken, at det skulle fjernes omgående.

Dividerer man det ud over hele året, svarer det til, at der måtte rykkes ud 11,4 gange - hver dag.

Men en stor del af de mange sager kunne formentlig være undgået, hvis bilisterne i højere grad blev opmærksomme på deres gods, inden de kører ud på vejene, lyder vurderingen fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.  

"Det kan skabe farlige situationer både for andre trafikanter, der kan blive ramt eller forsøger at undvige de tabte genstande, men også for de medarbejdere, der skal ud og fjerne dem fra vejen. Og derfor er det meget vigtigt, at man bruger den tid, det kræves for at sikre tingene på bilen eller traileren, inden man kører,” siger hun.  

Alt fra spande til byggematerialer

De mange opkald til Vejdirektoratet dækker både over tabte genstande fra erhvervskøretøjer og private, og derfor omfatter de mange tabte ting alt lige fra større ting som byggematerialer og cykler til mindre ting som spande og værktøj.  

For det er ikke kun størrelsen på de tabte genstande, der er afgørende for, om de kan skabe farlige situationer i trafikken, og derfor opfordrer Lene Rasmussen til, at man sikrer sine ting ordentligt - uanset om de er store eller små.  

"Selv mindre ting på kørebanen kan få bilister til at undvige eller bremse så hårdt op, at der sker sammenstød, og derfor skal man også sikre sine ting, selvom der er tale om mindre ting som eksempelvis spande og værktøj,” siger hun.  

Ifølge Rigspolitiet kan tabt gods føre til en bøde og i alvorlige tilfælde en betinget frakendelse af kørekortet.  

Hvis du oplever tabt gods på en statsvej, og du ikke har mulighed for selv at fjerne det, skal du kontakte Vejdirektoratets Trafikcenter på telefon 80202060. 

Motorveje med flest sager om tabt trafikfarligt gods i 2023

Ved denne liste er der forbehold for at motorvejene har forskellige længder, og derfor kan tallene ikke sammenlignes direkte. 

  1. Østjyske Motorvej, 465 

  2. Fynske Motorvej, 384 

  3. Sønderjyske Motorvej, 307 

  4. Nordjyske Motorvej, 284 

  5. Sydmotorvejen, 263 

  6. Holbækmotorvejen, 255 

  7. Herningmotorvejen, 211 

  8. Motorring 3, 176 

  9. Silkeborgmotorvejen, 160 

  10. Køge Bugt Motorvejen, 159