Der er nogle hilsener, man helst gerne vil være foruden. Beskeder fra inkassofirmaer, ditto fra SKAT, en fartbøde i e-Boks.
Men noget af det, som nok er mest frustrerende at blive mødt af, er en lille gul seddel i vinduesviskerne, når man kommer ned til sin parkerede bil.
Jovist, parkeringsreglerne er lavet for at sikre trafikken og for at sørge for, at det ikke ender i ragnarok, men det ændrer nu ikke på, at man er godt træt af det, når man får sådan en ekstra udgift.
Der er imidlertid nogle parkeringsforseelser, der sker langt hyppigere end oftere, og Standander Consumer Bank har gennemgået nogle af de hyppigste, så du måske kan sikre dig mod gule (og dyre) hilsener i fremtiden.
Du parkerer for tæt på et kryds
Selvom det kan være fristende at udnytte den plads, der er tæt ved et vejkryds, så er loven altså meget klar på netop dette punkt.
Du må ganske enkelt ikke parkere inden for 10 meter af det nærmeste kryds eller den nærmeste tværgående vej, og her snakker vi altså om, at få centimeter kan udløse en bøde.
Hvad der måske er mange, der glemmer i denne sammenhæng, er, at det altså også gælder på villaveje og i boligkvarterer generelt. Et vejkryds et er vejkryds, og den definition dækker forresten over både egentlige kryds, vejforgreninger og vejudmundinger.
For nemhedens skyld kan du sige til dig selv, at det er mindst 10 meter fra et gadehjørne - så burde du kunne huske det.
Du har ikke betalt/betalingen er udløbet
Det kan virke urimeligt, at man skal betale for at stille sin bil, når man skal ud at bruge penge for at støtte det lokale erhvervsliv, men mange stedder, særligt i større byer, skal du altså også svinge kortet, inden du overhovedet er trådt ind i nogen butik.
Manglende eller forkert betaling er en af de hyppigste årsager til, at bilister får en parkeringsafgift, og en typisk grund er, at man ikke er opmærksom på, at man måske er kørt ind i en ny parkeringszone, når man har været på jagt efter en ledig plads.
I sidste ende er det dog dit eget ansvar, om du har betalt det rigtige for at måtte holde på netop den plads, hvor du er parkeret.
Der findes et hav af parkerings-apps, hvor du kan betale (og ofte forlænge) din parkering fra telefonen, men du skal være opmærksom på, at de forskellige apps tager forskellige gebyrer for denne service.
Så det er op til dig selv at overveje, om du hellere vil investere de ekstra kroner og ører i at sikre dig mod en p-afgift.
P-skiven står forkert
De fleste af os har nok prøvet at glemme at stille parkeringsskiven, og bliver vi taget, er det rigtig ærgerligt. Derfor er det også blevet meget populært med digitale parkeringsskiver, der automatisk stiller sig selv, når bilen slukkes.
Det er sådan set også rigtig smart, men mange er ikke opmærksomme på, om den automatiske skive nu faktisk er indstillet rigtigt - og i sidste ende er det dit eget ansvar.
Det gør sig desuden også gældene, hvis batteriet løber ud, så p-vagten ikke kan se tidspunktet.
Gør det til en vane lige at tjekke din automatiske p-skive, inden du forlader bilen. Det kan godt betale sig lige at bruge de få ekstra sekunder.
Tip: Hvis din parkeringsskive er i stykker eller er løbet tør for batteri, kan du faktisk skrive en seddel med dato og tidspunkt for parkering og lægge den i forruden. Hvis du vælger den løsning, skal du dog husek at fjerne p-skiven. Det er nemlig en forseelse i sig selv at have to "p-skiver", fordi det skaber tvivl om, hvilken af dem p-vagten skal kigge på.
Du har overset parkeringsforbud
Du har travlt, du er måske endda lidt sent på den, du ser en ledig kantsten, du stiller bilen og skynder dig ind til din aftale. Du kommer ud igen og har fået en p-afgift, for hvad du ikke lige nåede at se i skyndingen var, at der faktisk var parkering forbudt lige netop der.
Der findes forskellige ting, der indikerer, at parkering er ulovligt, for eksempel skilte, gule kantsten eller andre markeringer, så sørg for lige at bruge nogle ekstra sekunder på at orientere dig, inden du forlader bilen - også selvom du er sent på den.
Husk forresten, at hvis det er en parkeringsfri zone, så gælder forbuddet frem til, du møder et skilt som ophæver forbuddet. Det er altså ikke nok at finde en sidevej eller lignende, for du vil stadig være i “zonen”, indtil du møder et nyt skilt.
Du har parkeret helt eller delvist på cykelsti eller fortov
Vi gør det jo nok for at skabe bedre plads til vore medtrafikanter på kørebanen, men lige at smide to hjul ind på cykelstien eller op på fortovet er ulovligt.
Det er nemlig til gene for færdslen på cykelstien og fortovet.
For at sikre cyklister, kørestolsbrugere såvel som barnevogne med flere fri passage, må du altså ikke parkere ind over streger eller kantsten til cykelsti og fortov.
Det skal du gøre, hvis du har fået en afgift
Har du har fået en parkeringsafgift, så bør du først og fremmest tjekke, om begrundelsen for udstedelsen er korrekt. Og vær ærlig overfor dig selv.
Hvis du faktisk har glemt at sætte P-skiven, parkeret ind over stregerne på parkeringspladsen eller parkeret for tæt på et kryds, så er det desværre dig selv, du bør være utilfreds med og ikke parkeringsvagten - og så må du bare betale afgiften hurtigst muligt, så den kommer ud af verden, og forhåbentlig tage ved lære af den erfaring.
Der er dog også tilfælde, hvor du simpelthen ikke er enig i, at afgiften er berettiget, og så gælder det om at gøre indsigelse. Det gør du ved at følge disse fire trin:
Tag billeder af din parkering og skiltene i området samt andet, der kan underbygge din sag.
Send en klage til udstederen af afgiften, uanset om det er en offentlig eller privat parkeringsplads.
Har du fået parkeringsafgiften på en plads, der ejes af eksempelvis et butikscenter, vil ejeren nogle gange hjælpe dig med at få afgiften annulleret for at undgå utilfredse kunder.
Er afgiften udstedt af et parkeringsselskab, kan du vælge at sende klagen videre til Parkeringsklagenævnet, hvis klagen bliver afvist af selskabet. Det koster 175 kr., og hvis du vinder, får du pengene tilbage, ellers koster det kun dette begrænsede gebyr.