Danskerne har talt: Her er de mest irriterende ting, cyklister gør

112

18/04/2023

Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige

Skrevet af J. Bøgen

Er du enig?

Med varmere vejr og flere lyse timer i døgnet er der igen udsigt til endnu mere trængsel på de danske cykelstier, når cyklerne bliver taget frem fra skuret og igen bliver et danskernes foretrukne transportmidler.  

Men selvom fyldte cykelstier er godt for klimaet og folkesundheden, så er cyklisternes adfærd i trafikken noget, der skaber stor irritation for medcyklister og andre trafikanter. Det viser en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige.

I undersøgelsen svarer danskerne nemlig på, hvilken cykeladfærd der er mest irriterende på cykelstierne.

Manglende tegn

For 19 procent af danskerne er det mest irriterende. når cyklister drejer uden at give tegn først. Det er dog tæt fulgt af 18 procent, der ikke kan holde ud, når folk cykler ved siden af hinanden på cykelstierne. På en tredjeplads mener 13 procent, at det mest irriterende er, når cyklister bruger deres mobiltelefoner.

For Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige, tegner der sig et klart mønster.  

“Den adfærd, som generer de fleste, er adfærd, hvor der ikke bliver taget hensyn til medtrafikanter, hvad end det er på cykelstierne eller i biler på vejene. Forhåbentlig kan en undersøgelse som denne derfor være med til at minde folk om, at de altså sjældent, de er helt alene i trafikken, og at man bliver nødt til at tage hensyn på de travle cykelstier.”  

Udover sving, snak og mobiltelefoner på cykelstierne, så finder ni procent af danskerne det mest irriterende, når folk har musik i ørerne på cykelture.Og det potentielt manglende fokus i trafikken, er noget af det, der giver rigtig mange farlige situationer.  

“Vi ved, at uopmærksomhed i trafikken er en af de hyppigste årsager til ulykker, og det kan eksempelvis forekomme, hvis man hører høj musik eller cykler rundt med støjreduktion på sine høretelefoner. Fokus på trafikken og ens medtrafikanter er afgørende for den fælles gode oplevelse i trafikken, og det bør alle huske på - også når de sætter sig på cyklen,” lyder rådet fra Henrik Sagild.  

Hvilken cyklist-adfærd irriterer dig mest på cykelstierne? 

Cyklister der bruger sin telefon håndholdt - 13 procent

Cyklister der har musik i ørerne - 9 procent 

Cyklister der ryger cigaretter mens de cykler - 2 procent

Cyklister der cykler ved siden af hinanden - 18 procent 

Cyklister der overhaler indenom - 6 procent 

Cyklister der kører med høj hastighed fx på elcykel - 7 procent 

Cyklister der ikke har en ringeklokke - 4 procent 

Cyklister der stopper uden at give tegn - 4 procent 

Cyklister der drejer uden at give tegn - 19 procent 

Turister/folk der ikke er vant til at cykle eller El-løbehjul - 4 procent 

Ved ikke - 14 procent