Beredskaber og forsikring i opråb: 99 procent af tilfældene skyldes uopmærksomhed

112

01/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I mange tilfælde når brandbilen nemlig ikke frem, før det har udviklet sig til en reel bygningsbrand.

157 gange.

Det er antallet af gange, en ukrudtsbrænder var årsager til, at det kommunale beredskab blev kaldt ud til brand i privat beboelse i 2023.

Det var en stigning på otte procent i forhold til året før, og med det lune og tørre vejr, der nu endelig er kommet til Danmark, kommer Danske Beredskaber og Forsikring & Pension med en bøn til danske haveejere.

99 procent skyldes uopmærksomhed

Ifølge Beredskabsstyrelsens Brandårsagsrapport fra 2024 skyldtes 99 procent af de 364 ukrudtsbrænderrelaterede brande i 2023 uopmærksomhed i forbindelse med brug af en ukrudtsbrænder, og det kan have store konsekvenser, hvis først gasflammen får fat i tørt ukrudt eller træbeklædningen på skuret.

To ud af tre brande, de kommunale beredskaber rykker ud til når nemlig at udvikle sig til reelle bygningsbrande før brandbilen når frem.

"Vi oplever en stigning i antallet af brande forårsaget af ukrudtsbrændere, og brandfolkenes afrapportering fra brandstederne indikerer, at brandene primært opstår fordi sikkerheden omkring brugen af ukrudtsbrænderen ikke har været tilstrækkelig. I Danske Beredskaber opfordrer vi til altid at have vand med sig, når ukrudtsbrænderen er på arbejde, så ulmende gløder kan blive slukket med det samme," lyder det gode råd fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

De gode råd

Ukrudt skal jo bekæmpes, og der er da heller ikke noget i vejen for at bruge en ukrudtsbrænder til formålet.

Hvis man vælger at bruge elementerne til at bekæmpe uønskede planter i haven, bør man dog følge disse fire råd:

  1. Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde

  2. Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op

  3. Hav altid vand i nærheden

  4. Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke