Badegæster i chok over lovkrav: Ved ikke, det koster 1500 kroner i bøde

112

06/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mange danskere ved simpelthen ikke, at det er ulovligt ikke at have en på.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Stand Up Paddle Boards, eller SUP-Boards, er blevet særdeles populære blandt danskerne de seneste år.

Derfor er der heller ikke noget at sige til, at boardene er blevet luftet i massevis på det seneste, nu hvor vejret viser sig fra sin mere sommerlige side.

Men det, der ellers er ment som en afslappende tur på bølgen blå, kan hurtigt blive dyre lærepenge - mange danskere har nemlig ikke styr på reglerne for de populære boards.

Og særligt en regel, som giver 1500 kroner i bøde at bryde, volder danskerne problemer

Vest er lovkrav

Loven siger nemlig, at hvis man vil ud på sådan et SUP-board, så skal man have enten rednings- eller svømmevest på, for ellers falder bødehammeren.

Vicepolitiinspektør Jan Lambertsen, der er afdelingsleder i Hunde- og Færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi, fortæller til DR, at der typisk kun er en enkelt ud af måske tre til fire badegæster, der faktisk har en rednings- eller svømmevest på, når de er ude på et SUP-board.

Han fortæller desuden, at det ofte er de badegæster, der er tæt på kysten, der ikke lige har fået en vest på, inden de begiver sig ud på vandet.

Men bøden er altså 1500 kroner per person uden redningsvest, og det får trods alt nogle til at pakke boardet sammen, fortæller livredder Gudrun Gotved:

"De fleste ved det ikke (at det er et lovkrav, red.). Nogle vælger at sejle ud alligevel. Det må de selvom. Men der er også nogle, der pakker sammen, fordi de godt kan se, at det er mange penge, hvis man er en familie på fire," siger hun.

Fralandsvind kan snyde

Selvom man kun opholder sig tæt ved kysten, og derfor ikke er i overhængende druknefare, hvis man plopper i vandet, lyder anbefalingen dog stadig på, at man husker vesten.

Hvis man for eksempel ikke er opmærksom på, at der er fralandsvind, kan man hurtigt blive drevet til havs, og så er det pludselig en anderledes farlig situation.

Trygfondens Kystlivredning har omkring 200 livreddere langs de danske strande i skolernes sommerferie, og meldingen lyder trods alt, at danskerne er blevet meget bedre til at huske vestene, end de var for bare et par år siden.