8700 sager hos Toldstyrelsen: Næsten halvdelen handlede om det samme

112

17/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det samlede antal sager svarer til en sag i timen - hele året.

Næsten halvdelen af Toldstyrelsens sager med ulovlige varer i 2023 omhandlede narkotika

En ny opgørelse viser, at Toldstyrelsen i 2023 forhindrede knap 8.700 forsøg på indførsel af ulovlige varer. Narkotika stod for en stor del af sagerne.

I 2023 registrerede Toldstyrelsen ca. 8.700 sager på det samfundsbeskyttende område, der dækker over forsøg på ulovlig indførsel af doping, narkotika, tobak, lægemidler og våben. Sagerne involverer varer, der tilbageholdes, fordi de enten er ulovlige, sundhedsskadelige eller kræver specielle tilladelser.

"8.700 sager svarer til en sag i timen, 365 dage om året. Tallet understreger, at det både er en stor og meget vigtig samfundsopgave, tolderne løser for at holde ulovlige varer og især narkotika ude af vores samfund," siger skatteminister Rasmus Stoklund (S)

Markant stigning i narkotika

Det skifter fra år til år, hvilke typer varer, der oftest forsøges indført ulovligt til Danmark. I 2018 og 2019 fyldte våben mest i statistikkerne på det samfundsbeskyttende område, men sidste år var det narkotika.

Med mere end 4.000 sager i 2023 stod narkotika for næsten halvdelen af alle registrerede sager. 

Den tendens fortsatte i første halvår af 2024, hvor narkotikasagerne igen er den mest hyppigt forekommende type vare, som Toldstyrelsen møder i deres samfundsbeskyttende indsatser. 

"Vi kan se, at narkotika bliver mere og mere almindeligt – også blandt unge. Det er meget bekymrende, og jeg er tilfreds med, at vores toldere fanger så store mængder narko i deres kontroller, når det bliver forsøgt smuglet ind i landet. I sidste ende er det danskernes sundhed og sikkerhed, der er på spil. Derfor er det også vigtigt, at vi fastholder den stærke indsats på området, så de ulovlige stoffer slet ikke kommer ind på det danske marked," siger skatteminister Rasmus Stoklund.