Festlig Fiat 500 vækker opsigt: Men er det lovligt?

Virale historier

16/11/2023

Foto: Screenshot, TikTok, @pier_zero
Foto: Screenshot, TikTok, @pier_zero

Skrevet af Mia R.

Nogen har skabt ekstra julestemning på vejen – men er det lovligt? Den virale video bliver hyldet af mange, men kan i sidste ende føre til en af de dyre bøder.

Motorister er blevet forbløffede over en "julebil", som er blevet spottet på en hovedvej, pyntet i farverige lys. En viral video på TikTok viser den festlige Fiat 500, som cruiser langs vejen i sin unikke dekoration. Den 13 sekunder lange klip har vist sig populær med over 730.000 likes. Det ser ud til, at føreren har pyntet deres bil for at bringe lidt sæsonbetinget glæde til vejene.

Juridiske hængepartier

Desværre kan efterlignere havne i varmt vand med loven. Ifølge vejtrafiklovgivningen fra 1989, der omhandler belysning på køretøjer, er der strenge regler for, hvor lys må placeres, og hvilke farver de må have. Disse dage anvendes de oftest, hvor førere monterer neonlys under deres biler.

Julepyntens juridiske dilemma

Reglerne forbyder også den festlige juledekoration på to måder. For det første er motorister forbudt at vise røde, grønne eller blå lys på deres biler, der er synlige fra enhver retning – med undtagelse af røde bremsebaglygter, som er et lovkrav. Dette er for at forhindre, at din bil forveksles med et nødkøretøj.

Bilen i videoen indeholdt faktisk alle tre farver, så det er helt sikkert ikke tilladt. Og der er dårlige nyheder for dem, der vil forsøge at omgå dette ved at bruge forskellige farver, da de steder, du kan montere lys, også er stærkt begrænsede.

Risikoen for bøder

Det er en overtrædelse at montere lys af enhver farve, der er synlig fra bilens bagside, med de indlysende undtagelser af lovpligtige baglygter, blinklys, tågelygter, baklys og nummerpladelys. Lys på forsiden af bilen kan kun være hvide eller gule forlygter, og alle andre løber risikoen for at blive betragtet som en farlig forstyrrelse for andre førere. Overtrædelse af disse regler kan resultere i en kraftig bøde.

Offentlighedens reaktion

Ikke desto mindre elskede sociale mediekommentatorer julebilen. En skrev: "Bro tog julen med dem." En anden tilføjede: "Jeg får de der som den næste." Og en tredje sagde: "Fandt min startbil."

Interessen for julebilen kommer efter det blev afsløret, at det nu kan koste mere at køre en elbil på offentlige ladere end det gør at tanke en benzinbil. Imens hævder en vært fra Wheeler Dealers, at et nyt brændstof kunne hjælpe førere med at undgå at skifte til elbiler.

Kilde: The Sun