Vilde resultater: Forskere har måske fundet en måde at stoppe aldring

Videnskab

06/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Om ikke andet viser resultaterne i hvert fald, at man måske er i stand til at gøre aldringsprocessen langsommere.

Forskere i den ungarske hovedstad, Budapest, mener, de har fundet en måde at snyde kroppens systemer og reelt stoppe aldringsprocessen.

Det skriver Eurokalert.org.

Forskningsholdet fra Eötvös Loränd Universitet har nemlig fundet specifikke elementer i menneskers DNA, der eftersigende gør det muligt at stabilisere de genetiske koder, der ælder os.

Nogle celler ældes ikke

Forskerne udførte forskellige eksperimenter på orme og kiggede specifikt på dele af vores DNA kendt som transposable elementer (TE'er).

Disse TE'er kan bevæge sig rundt i vores genetiske kode.

Hvis der er for meget bevægelse, kan vores genetiske kode blive ustabil, og cellefunktionen kan blive forstyrret - og dermed føre til aldring.

Interessant nok har forskning fundet ud af, at der er nogle celler, der ikke ældes, herunder kræftstamceller.

Nu bliver det teknisk

I artiklen om studiet afdækker forskerne processen i kræftstamceller (en proces kendt som 'Piwi-piRNA-systemet'), og forskerne har en toeri om, at der kan være en sammenhæng mellem netop det system og konceptet "udødelighed".

I studiet forsøgte forskerne at forstærke det særlige system i en ormeart ved at regulere aktiviteten af TE'er, og resultatet var, at ormene ældedes langsommere.

Ydermere fandt forskerne ud af, at hvis de satte flere TE'er under kontrol samtidig, blev effekten markant større og forlængede ormenes levetid med op til 30 procent.

Åbner et hav af døre

Resultaterne er blevet publiceret i Nature Communications, og forskerne mener, de nye resultater åbner for en myriade af muligheder inden for både medicin og biologi.

Forskerne tilføjer, at resultaterne kan være et markant skridt på vejen til at forlænge livet og forbedre helbredet for mennesker i takt med, at alderen ellers begynder at trykke.