Utrolig, men sandt: Stort skridt taget mod at teleportere sig

Videnskab

28/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Forskere hævder, at de har taget det første store skridt mod virkelig teleportation og gjort Star Trek-teknologi til virkelighed.

Ny forskning fra et internationalt hold af forskere viser for første gang evnen til at "teleportere" billeder over et netværk uden fysisk at sende selve billedet.

Eksperter brugte spydsidsen af teknik, der transporterer billeder ved hjælp af en avanceret form for kvantekommunikation, ifølge forskere fra University of the Witwatersrand i Johannesburg og The Institute of Photonic Sciences (ICFO) i Spanien.

Kvantekommunikation bruger kvantefysik til at sende information, hvilket i det væsentlige indebærer at sende information i 1'ere og 0'ere.

Men forskere har brugt kvanteoptik til at udvide dette "alfabet", så de kan sende mere komplekse informationer - som en fingeraftryk eller et ansigt.

I stedet for at overføre billeder fysisk siger forskerne, at denne nye tilgang bruger en "teleportationsinspireret konfiguration".

Dette betyder, at informationen ikke fysisk rejser mellem kommunikerende parter, som det gør på en smartphone eller tv-udsendelse: "Traditionelt sender to kommunikerende parter fysisk information fra den ene til den anden, selv i den kvantemekaniske verden," sagde ledende hovedforsker Andrew Forbes, professor ved Wits University i en erklæring.

Det er dog anderledes med denne metode: "Nu er det muligt at teleportere information, så den ikke fysisk rejser over forbindelsen, vitterlig en en "Star Trek-teknologi" gjort virkelig."

En nøglefremskridt, forskere har gjort, var brugen af en ikke-lineær optisk detektor.

Dette værktøj eliminerede behovet for ekstra fotoner og fungerer for enhver "mønster" - som et fingeraftryk eller ansigt, der skal sendes: "Dette protokol har alle kendetegnene ved teleportation undtagen en væsentlig ingrediens: den kræver en skarp laserstråle for at gøre den ikke-lineære detektor effektiv, så afsenderen kan vide, hvad der skal sendes, men behøver ikke at vide det," forklarede Forbes.

Og de tilføjer: "På den måde er det ikke strengt taget teleportation, men det kunne være det i fremtiden, hvis den ikke-lineære detektor kunne gøres mere effektiv."

En måde, dette måske ville blive brugt i dag, er i bankverdenen.

Teknologien betyder, at en kunde kan sende et fingeraftryk til en bank uden fysisk at overføre informationen - hvilket gør det næsten umuligt for hackere at opsnappe den.

Dr. Adam Vallés fra ICFO (Barcelona), en af lederne på projektet ved Wits University, tilføjede: "Vi håber, at dette eksperiment, der viser processens gennemførlighed, motiverer yderligere fremskridt inden for det ikke-lineære optiksamfund ved at presse grænserne mod en fuld kvanteimplementering.

Nu er det næste skridt især at gøre det mere sikkert: "Vi skal være forsigtige nu, da denne konfiguration ikke kunne forhindre en snydende afsender i at beholde bedre kopier af informationen, der skal teleporteres, hvilket betyder, at vi kunne ende med mange kopier af Mr. Spock i 'Star Trek'-verdenen, hvis det er det, Scotty ønskede."

Kilde: TheSun.