Stort gennembrud i behandlingen af depression

Videnskab

23/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mette N.

Forskere kommer med længeventet udvikling i behandling af depression, der kan betyde kortere sygdomsforløb.

Forskere har foretaget et betydningsfuldt gennembrud inden for behandlingen af depression ved at identificere seks forskellige typer af lidelsen.

Denne opdagelse, der er muliggjort gennem avancerede hjernescanninger og kunstig intelligens (AI), kan føre til mere skræddersyet og effektiv behandling.

Banebrydende forskning

Ved hjælp af AI har forskere fra USA og Australien været i stand til at adskille de forskellige typer depression og derefter vurdere, hvordan de reagerede på forskellige behandlinger.

Ifølge forskningen, der er udført af hold fra Stanford University i Californien og University of Sydney, kan denne metode reducere den lange og ofte stressende proces med at finde den rette behandling.

Udfordringen med behandlingsresistent depression

Cirka en ud af seks voksne i Storbritannien vil opleve en almindelig mental lidelse, herunder depression eller angst.

Dog kan det være en langvarig og stressende rejse at finde den rette behandling, og omkring 30% af de ramte lider af behandlingsresistent depression, hvor symptomerne ikke forbedres på trods af forskellige typer medicin eller terapi.

Seks biotyper af depression

Forskerne indsamlede data fra 801 deltagere med depression og angst.

Ved hjælp af funktionel magnetisk resonansbilleddannelse (fMRI) scannede de deltagernes hjerner, både mens de hvilede, og mens de udførte forskellige opgaver, for at teste deres kognitive og emotionelle funktioner.

AI-analysen af resultaterne gjorde det muligt for holdet at opdele deltagerne i seks grupper, kaldet 'biotyper'.

Tilpassede behandlinger

Efter at have identificeret de forskellige typer af depression, udvalgte forskerne tilfældigt 250 af deltagerne til behandlingsgrupper, hvor de modtog tre almindeligt anvendte antidepressiva eller adfærdsterapi.

Ifølge studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine, reagerede en biotype, kendetegnet ved overaktivitet i hjernens kognitive regioner, bedst på antidepressivet venlafaxin (kendt som Effexor) sammenlignet med andre biotyper.

De, hvis hjerner i hviletilstand havde højere aktivitetsniveauer i områder forbundet med depression og problemløsning, reagerede bedre på adfærdsterapi.

En tredje biotype, dem med lavere aktivitetsniveauer i området af hjernen, der styrer opmærksomhed, havde mindst sandsynlighed for at se forbedringer fra samtaleterapi.

Personaliseret medicin for mental sundhed

Professor Leanne Williams fra Stanford udtalte: "Målet med vores arbejde er at finde ud af, hvordan vi kan ramme rigtigt første gang. Det er meget frustrerende at arbejde med depression og ikke have et bedre alternativ til denne 'one-size-fits-all'-tilgang. Dette er første gang, vi har kunnet demonstrere, at depression kan forklares ved forskellige forstyrrelser i hjernens funktion."

Fremtidige perspektiver

Professor Williams og hendes team udvider nu studiet til at inkludere flere deltagere og håber at teste behandlinger for alle seks biotyper, inklusive dem, der ikke traditionelt bruges til depression.

Medforfatter dr. Jun Ma tilføjede: "For virkelig at flytte feltet mod præcisionspsykiatri, skal vi identificere de behandlinger, der mest sandsynligt vil være effektive for patienterne og få dem på den behandling så hurtigt som muligt."

Et skridt mod præcisionspsykiatri

Ofte skal patienter prøve en række forskellige mediciner og terapier, hvilket ikke kun lader dem lide længere, men også potentielt gør tilstanden værre, når intet ser ud til at hjælpe.

Dr. Ma fremhævede, at information om patienternes hjernefunktion, især de validerede signaturer, der blev evalueret i denne undersøgelse, vil hjælpe med at oparbejde mere præcise behandlinger og recepter til de deprimerede.

Dette gennembrud repræsenterer et stort skridt fremad i behandlingen af depression, med potentialet til at forbedre livskvaliteten for millioner af mennesker verden over ved at tilbyde mere målrettede og effektive behandlingsmuligheder.

Kilde: metro.co.uk